Čelnici jugoistočne Azije dogovorili okončanje nasilja u Mjanmaru

Čelnici jugoistočne Azije rekli su da su danas dogovorili plan s šefom mjanmarske hunte za okončanje krize u državi pogođenoj nasiljem, ali on nije izričito odgovorio na zahtjeve za zaustavljanjem ubijanja civilnih prosvjednika.

Premijer Malezije Muhjidin Jasin je nakon sastanka Asocijacije nacija jugoistočne Azije /ASEAN/ rekao da su razgovori bili uspješni i “iznad svih očekivanja”.

Lideri članica ASEAN-a postigli su danas saglasnost u vezi sa pet tačaka rješavanja krize u Mjanmaru, saopštila su dva neimenovana izvora za Rojters.

Oni su istakli da je postignut dogovor u vezi sa dozvoljavanjem isporuke humanitarne pomoći Mjanmaru, oslobađanjem političkih zatvorenika i imenovanjem specijalnog izaslanika ASEAN-a za krizu u Mjanmaru.

Jasin je ranije pozvao vlasti Mjanmara da prekinu nasilje u zemlji i izrazio nadu da će ubijediti vlast koju predvodi general Min Aung Hlaing da prihvati prijedlog da smjesta i bez uslova oslobodi političke zatvorenike.

Vojska je preuzela vlast u Mjanmaru državnim udarom 1. februara, od kada u toj zemlji traju masovne demonstracije. U sukobima sa pripadnicima policije i vojske, koji koriste bojevu municiju, poginulo je više od 700 ljudi, uglavnom mirnih demonstranata, ali i prolaznika.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*