Barš: Ako zakon prođe 6. juna BiH će izbjeći negativne posljedice

Ako Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorizma bude usvojen 6. juna, odnosno u petak, BiH će izbjeći sve negativne posljedice uprkos današnjem saopćenju Moneyvala, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH.
Komitet Vijeća Evrope za nadzor borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma je jutros izdao upozorenje da zakonodavstvo BiH nije usklađeno sa standardima ove institucije. Međutim, Barš kaže da vjeruje kako će se stvar ispraviti čim zakon bude potvrđen u Domu naroda BiH.
“Ne vjerujem da će se bilo šta negativno desiti niti ćemo osjetiti posljedice u ovih nekoliko dana. Međutim, ako zakon ne bude usvojen i ako ovo potraje onda će definitivno biti negativnih konsekvenci”, kaže Barš.
Vijeće Evrope je upozorenje poslalo finansijskim institucijama i državama, a posebno bankama. Od njih se očekuje da pojačaju kontrole. To bi, kaže Barš, automatski povećali rizik i troškove.
“Konačna posljedica, ako ova situacija bude potrajala, mogla bi biti i povećanje kamatnih stopa. Međutim, vjerujem da do svega toga neće doći, jer svi znajuj da je bankarski sistem u BiH pod nadzorom i kontrolom supervizizora”, kaže Barš.
Ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić, također, potvrđuje da bi veća kontrola finansijskih trasankcija značila i veće troškove. Na udaru sankcija bi se našli bankarski tranferi i finansiranje države, a bilo bi usporene transakcije, jer bi se provodile veće mjere sigurnosti.

 

(RTV7/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*