Optuženi za uvoz “Malina respiratora” došli na Sud BiH, nastavlja se pretres glavnih dokaza

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja pretres glavnih dokaza Tužilaštva BiH protiv federalnog premijera Fadila Novalića i ostalih optuženih za sporni uvoz 100 respiratora iz Kine.

Na jučerašnjem ročištu tužilac Džermin Pašić izveo je nekoliko setova dokaza čiji sadržaj su odluke Vlade FBiH i Kriznog štaba civilne zaštite FBiH, te Viber, WhatsApp, email prepiske optuženih i drugih osoba koji su na neki način bili dio nabavke, a poseban je naglasak staljen na odluke i zaključke Vlade FBiH od 16. marta za koji otužba tvrdi da je njime “počelo izvršenje krivičnog djela optuženih”.

U tim zaključcima Vlada FBiH se obavezala obratiti Vijeću ministara BiH kako bi zatražili izuzimanje od Zakona o javnim nabavkama BiH, odnosno primjenu člana 10. prema kojoj je nabavku, ukoliko je vrlo hitna da bi se spasili ljudski životi, moguće provesti nabavku bez uobičajene procedure, kao što su pregovarački postupci.

U izloženim prepiskama posebno je bilo zanimljivo međusobno odnošenje između optuženih, prebacivanje na račun ministrice Jelke Milićević ili suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Suđenje premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću, federalnoj ministrici finansija i zamjenici premijera Jelki Milićević, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku i vlasniku poljoprivredne kompanije Srebrena malina Fikretu Hodžiću je počelo 24. februara.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*