(VIDEO) Predstavljen projekat “Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom na teritoriji gradova Užice i Tuzla”

Danas je predstavljen projekat  „Uspostavljanje sistema  za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užice i Tuzla“. Realizaciju  projekta kofinansira EU kroz program  prekogranične saradnje  Sbija i BiH  2014-2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći .  Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom  „Duboko“ Užice , a partneri su JKP „Komunalac“ Tuzla i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Sistem upravljanja otpadom bit će podijeljen na gradske i prigradske zajednice, kaže Džemila Agić, menadžer za promociju na ovom projektu  iz  Centra  za ekologiju i energiju Tuzla.

„U gradskim sredinama će na određenim mjestima biti  postavljeni kontejneri ili peke  jednom mjesečno, što znači da će odvoz kabastog otpada biti vršen 12 puta godišnje. Peke će biti postavljene od petka do ponedjeljka. Ukoliko u drugom terminu građani budu imali potrebu za odlaganjem kabastog otpada, moći će ga odvesti u reciklažno dvorište, koje će se nalaziti   na deponiji. Sistem u prigradskim mjesnim zajednicama će biti drugačiji. Kontejneri  će se postavljati 4 puta godišnje a umjesto preko vikenda  ostajat će  cijelu sedmicu“, kaže Agić

Prvi kontejneri za odlaganje kabastog otpada na tuzlanskim bi se ulicama mogli naći u septembru ili oktobru ove godine.  Sam projekat je počeo  1. Marta ove godine i trajat će do 31. 8. 2022. Godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*