Skupština TK usvojila izmjene i dopune zakona o osnovnom/srednjem obrazovanju: Amandmanima smijenjeni školski odbori i direktori škola u TK

Nakon duge rasprave Skupština TK usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o naučno-istraživačkom radu, kao i izmjene i dopune zakona o osnovnom, odnosno, o srednjem obrazovanju. Pažnju opozicije najviše su privukli amandmani, koji su također usvojeni, a kojima se traži da usvajanjem izmjena zakona prestane mandat svim stalnim školskim odborima, kao i svim direktorima osnovnih i srednjih škola.

Usvajanjem navedenih zakona i amandmana smijenjeni su direktori u 88 osnovnih i 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu. Dok poslanici iz reda skupštinske većine smatraju da se ovim potezom ide u depolitizaciju škola, poslanici opozicije su uvjereni da su amandmani nezakoniti, te da će uslijediti tužbe smijenjenih direktora koje će rezultirati štetom po Budžet TK.

Očekivano, za izmjene i amandmane glasali su svi prisutni poslanici većine u Skupštini, protiv su bili svi opozicioni poslanici.

(Tuzlarije.net)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*