Zatražena informacija o preduzetim mjerama za izvoz mlijeka iz BiH

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uputilo je zahtjev Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, da dostave informaciju o preduzetim aktivnostima na unapređenju vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje.

Iz entitetskog ministarstva podsjećaju da je Vijeće ministara u novembru usvojilo Informaciju kojom je pozvalo sva nadležna tijela u Bosni i Hercegovini da dodatno i detaljno razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje.

Stoga iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a zahtjevaju od nadležnih organa informaciju o napretku u ispunjavanju datih zaduženja.

Podsjećaju da su sva nadležna ministarstva i upravne organizacije u BiH tada pozvane da se maksimalno angažuju kada je riječ o osiguranju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz Bosne i Hercegovine.

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da intenzivira diplomatske aktivnosti s ciljem iznalaženja mogućnosti za prijevoz mlijeka i mliječnih proizvoda preko teritorije Evropske unije na tržišta Republike Turske i Ruske Federacije.

Ured za veterinarstvo BiH je dobio zadatak da intenzivira aktivnosti na ispunjavanju uslova za plasman proizvoda životinjskog porijekla iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije.

Također i Uprava za indirektno oporezivanje BiH je tada zadužena da pojača inspekcijsku kontrolu uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na graničnim prijelazima, te da nastavi provoditi naknadnu kontrolu uvoznika mlijeka i mliječnih proizvoda kada je u pitanju uvozna cijena, količine i carinsko evidentiranje ove kategorije proizvoda.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je zaduženo da izvrši analizu ekonomsko-socijalnih aspekata početka primjene „higijenskog paketa”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*