Prce: Možda se ne znamo veseliti, jer ovo je jako veliki uspjeh za reprezentaciju i narod

Povodom plasmana naše rukometne reprezentacije na Evropsko prvenstvo, danas je u Sarajevu održana konferencija za medije Rukometnog saveza BiH.

Ovo će biti drugi put u historiji da se reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Evropsko prvenstvo. Naši reprezentativci su učestvovali i na posljednjem Evropskom prvenstvu 2020. godine koje je održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Predstojeće Evropsko prvenstvo će biti održano od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, a na njemu će nastupiti 24 ekipe. Žrijeb će biti obavljen 6. maja u Beču.

Potpredsjednik Rukometnog saveza BiH Mensur Sinanović čestitao je našim rukometašima plasman na Evropsko prvenstvo, poželjevši im sreću u predstojećem žrijebu.

Istako je da je Upravni odbor RS BiH učinio sve da omogući sve potrebne uslove našim rukometašima, što je na kraju dalo rezultat.

Pomoćnik u stručnom štabu selektora Ivice Obrvana Mario Kelentrić, izvinio se u ime selektora koji zbog klupskih obaveza nije mogao prisustvovati konferenciji za medije.

“Zahvaljujem se svim igračima koji su igrali u kvalifikacijama kao i članovima bivšeg stručnog štaba koji su postavili određene temelje na početku kvalifikacija. Hvala i članovima Upravnog odbora koji su nam omogućili sve potrebne uslove za rad”, kazao je Kelentrić koji se osvrnuo i na jučašnju utakmicu protiv Austrije u Grazu u kojoj smo poraženi 27:23.

“Utakmica je bila iscrpljujuća, pogotovo nakon duela s Njemačkom. Izgubili smo, ali bili smo sretni zbog plasmana na Euro. Znali smo i prije utakmice u Grazu da smo se gotovo plasirali na EP, što se odrazilo i na našu igru. Osnovni cilj je bio plasman na EP. Ove tri utakmice otkako smo ovdje, prošle su jako dobro. Atmosfera je bila dobra i napravili smo sve što je trebalo za plasman na Euro”, kazao je pomoćnik Ivice Obrvana.

Nikola Prce i Adi Ahmetašević također su istakli zahvalnost svima na čelu sa stručnim štabom, igračima, navijačima i čelnicima saveza.

“Mislim da je utakmica s Austrijom bila ključna i znali smo da u tim utakmicama trebamo tražiti šansu. Jučer smo odigrali loše, ali već prije utakmice znali smo da smo skoro sigurno na EP. Možda se malo ne znamo veseliti i to je jako veliki uspjeh za ovu reprezentaciju i narod”, kazao je Prce.

“Sve ovo djeluje mi pomalo nestvarano i ovo je velika stvar za cijelu državu. Selektor je zračio samopouzdanjem, a to je prenio i na nas. U Austriji smo igrali loše, ali zadovoljni smo plasmanom na Euro i nadamo se da ćemo ostvariti dobar rezultat na Euru”, riječi su Ahmataševića.

Član komisije za rukometne aktivnosti RS BiH Asim Šahman dotako se i predstojećih aktivnosti saveza i ostalih reprezentativnih selekcija.

“Prvi put u historiji bh. rukometa imamo formirane sve selekcije, uključujući i ženske. Sve one kreću sa samog dna, ali nadam se da ćemo vrlo brzo isplivati. Moramo nešto učiniti da poboljšamo rad s mladima i da popravimo bazu rukometa”, kazao je Šahman.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*