Novi sportovi na programu OI 2020. u Tokiju

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog Komiteta  (MOK) John Coates tokom svoje posjete Tokiju izjavio je kako će odluka o tome koji će novi sportovi i koliko njih biti uvršteno u program Olimpijskih igara 2020. godine koje će se održati u glavnom japanskom gradu biti donesena neposredno prije održavanja Igara u Rio de Janeiru u augustu 2016., prenosi Hina.

Promjene u programu OI, koje je MOK izglasao krajem prošle godine, a s ciljem da Igre ostanu relevantne kako za gledatelje tako i za sponzore, dopustile su uvršavanje novih sportova, te izbacivanje nekih disciplina iz programa. Kao najozbiljniji kandidati za povratak na OI spominju se baseball i softball, koji su izbačeni iz programa nakon Igara u Pekingu 2008., a koji su izuzetno popularni u Japanu.

– Sada vam ne mogu reći hoće li biti predložen jedan, dva, tri ili četiri nova sporta, jer to uveliko ovisi o broju sportaša koji bi u njima nastupili –  izjavio je Coates napominjući kako je maksimalan broj sportaša ograničen na nešto više od 10.000, a broj disciplina može varirati između 304 i 310.

Uz baseball i softball, kao kandidati za uvrštenje u program OI 2020. spominju se još karate, skvoš, biljar i snooker.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*