Danas počinje isplata penzija za april u FBiH

Isplata penzija za april počet će u četvrtak, 5. maja, odlučilo je rukovodstvo Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Koeficijent za obračun i isplatu penzija koje su ostvarene prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju povećan je te iznosi 1,73, dok koeficijent za penzije koje se finansiraju iz budzeta Federacije ostaje na dosadašnjom nivou te iznosi 1,485.

Vlada Federacije BiH je na sjednici donijela Zaključak po kojem daje saglasnost na prijedlog  Zavoda o povećanju koeficijenta za obračun i isplatu penzija koje su ostvarene prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, redovne penzije.

Vlada je donijela i Odluku o isplati razlike do iznosa najniže redovne penzije korisnicima penzija koje se finansiraju iz budzeta, povlaštenih penzija, tako da niko neće primiti iznos manji od minimalne redovne mirovine.
Prema novom koeficijentu za obračun i isplatu penzija najniža penzija u Federaciji iznosi 310,72 KM, zajamčena  414,30 KM, a najviša penzija 2071,50 KM.

Potrebna sredstva za isplatu penzija, s uračunatim troškovima, iznose oko 142 milijuna KM.

Podsjećamo, povećanje penzija u Federaciji predviđeno je Finansijskim planom Zavoda MIO/PIO Federacije za 2011. godinu. No, zbog činjenice da još nije imenovan novi saziv Upravnog odbora Zavoda, a koji je mjerodavan donijeti odluku o povećanju koeficijenta, bilo je potrebno dobiti saglasnost Vlade kako bi se povećanje moglo realizovati.

(fzmiopio.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*