Bruxelles: Ministri odbrane EU protiv američkog oružja u Ukrajini

Više ministara odbrane iz EU, koji su prisustvovali sastanku NATO-a u Bruxellesu izjasnili su se danas protiv američkog slanja oružja ukrajinskoj armiji, jer bi to samo moglo da podstakne sukob.

Time se nagovještavaju moguće transatlantske podjele ukoliko se Washington odluči da ipak isporučuje oružje Kijevu, prenosi Reuters.

-Više oružja u ovoj oblasti nas neće dovesti bliže rješenju i neće okončati patnju stanovništva – ističe njemačka ministarka odbrane Ursula von der Leyen, zalažući se za ekonomske i političke pritiske na “proruske separatiste i Rusiju”, kako bi se do rješenja došlo za pregovaračkim stolom.

Holandska ministarka odbrane Dženin Henis-Plashert ističe kako će Holandija insistirati na podršci Ukrajini u kojoj neće biti oružja jer je politički dijalog jedini put iz krize.

Danski ministar odbrane Nikolaj Vamen naglašava kako njegova zemlja nema planove da Ukrajinu snabdijeva oružjem.

Britanski ministar odbrane Michael Fallon je izjavio kako će “London razmotriti šta još može da učini na planu obuke i (neubojite) opreme koji bi pomogli Ukrajincima da se bolje zaštite od napada kojima su izloženi”.

Američki ambasador u NATO-u Douglas Lute je jučer izjavio kako vjeruje da će vlada SAD odlučujući o tome da li da naoružava Ukrajinu “paziti da ne potkopa američko-evropsko jedinstvo oko sankcija Rusiji”, prenosi Tanjug.

Grupa bivših visokih diplomatskih i vojnih zvaničnika SAD preporučila je nedavno da SAD Ukrajinu snabdiju odbrambenim oružjem kao što su protivtenkovske rakete.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*