Mostarski ultramaratonac trči od Sarajeva do Hirošime

Poznati mostarski ultramaratonac Aleksandar Aco Golo priprema se da u 56. godini života otrči 10.000 kilometara dug put od Sarajeva do Hirošime i Nagasakija u Japanu.

Golo, koji je do sada trčao više ultramaratona, između ostalog,  Mostar – Skoplje, Mostar – Banja Luka te Višegrad – Mostar, planira na svoje, kako kaže, životno putovanje krenuti krajem travnja te stići u Hirošimu na 70. obljetnicu od bacanja atomske bombe, 6. kolovoza. Odmah potom nastavlja do Nagasakija, gdje će stići 9. kolovoza kako bi i u tome gradu obilježio godišnjicu tragičnog događaja.

– Na ovaj način iskazujem svoje poštovanje prema svim žrtvama toga strašnog događaja. Uz to, iskazujem i zahvalnost japanskoj Vladi koja je u Mostaru napravila osnovnu školu i darivala nam prepoznatljive žute autobuse. Uz sve to, nedavno su nam dali donaciju za obnovu Kantarevca. To su dovoljni razlozi da i ja njima nešto poklonim’ – rekao je Aco Golo za Dnevni list. Ističe kako planira u 100 dana pretrčati svaki dan po 100 kilometara, odnosno svaki dan će trčati 12 sati.

”Tijekom maratona ću svaki dan u komadu trčati 12 sati. Nakon toga će uslijediti tuširanje, odmor i večera. Ujutro lagani doručak i ponovno – trk na noge. Jedva čekam’ – rekao je Golo dodao kako ga mnogi prijatelji odgovaraju od dugoga puta.

– Znam da mogu. Navikao sam se na sve i svašta – ističe Mostarac koji se trčanjem i atletikom bavi od svoje mladosti i svaki dan trči barem 10 kilometara..

Golo je izrazio nadu kako će Veleposlanstvo Japana u BiH pristati biti sponzor njegova poduhvata s obzirom na velike troškove organizacije

– U mojoj pratnji do Japana uz mene će voziti jedan ili dva kombija kampera. U ekipi će se morati naći po jedan liječnik i fizioterapeut kao i kuhar. Sve te troškove bez sponzora neću moći iznijeti”, rekao je Aco i dodao kako će tijekom  poduhvata najmanje posla imati kuhar jer, dok trči, ne jede ništa.

Inače, poznavatelji Ace Gole ističu kako je nemoguće nabrojiti na koliko je trčao utrka, polumaratona, maratona i ultramatarona, te da se procjenjuje da je do sada obišao cijeli krug oko Zemlje. Bilo to točno ili ne, ovaj novi Acin poduhvat je hvale vrijedan.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*