Čestitka gradonačelnika Jasmina Imamovića i predsjedavajuće Gradskog vijeća Nataše Perić u povodu obilježavanja 9. maja

Svim građankama i građanima Tuzle, svim antifašistima u Bosni i Hercegovini i svijetu čestitamo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša

Anifašizam je civilizacijska tekovina i nije slučajno da je Evropska unija baš ovaj dan proglasila Danom Evrope, kao što nije slučajno što su se branioci Bosne i Hercegovine opredijelili da ovaj dan bude i Dan Zlatnih ljiljana.  Činjenica da se u novijoj historiji BiH, 9. maj obilježava kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša  samo potvrđuje da prije 76 godina  nije pobjeđen fašizam. Zato je važna neprestana edukacija i njegovanje kulture sjećanja kako bismo bili u mogućnosti prepoznati i na pravi način odgovoriti na pojave fašizma u današnjem društvu.

Dužni smo i danas na ovaj značajni datum odati počast svima onima koji su u borbi protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995. položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma. Grad Tuzla, njene građanke i građani su bili i ostat će najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koje se slave Devetog maja.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*