Opsežna akcija u Banjoj Luci zbog krijumčarenja razornog eksploziva iz BiH u Austriju

Po nalogu Tužilaštva BiH na području Banje Luke realizira se akcija u borbi protiv neovlaštenog međunarodnog prometa oružja i eksploziva.

Operacija se realizira u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnosi se na krijumčarenje veće količine, od oko 4,5 kilograma vrlo razornog eksploziva sa područja BiH u Republiku Austriju.

U akciji sudjeluju i policijski službenici MUP-a RS, a istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti.

Aktivnosti se odnose na procesuiranje krivičnih djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Na području Banje Luke meta operacije je jedan osumnjičeni, a pretresi se vrše na ukupno dvije lokacije. Tokom pretresa pronađeni su dokazni materijali bitni za postupak.

Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koristi u izvršenjima terorističkih akata i kriminogenih aktivnosti.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je sudjelovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz Bosne i Hercegovine prema R Austriji.

Također, izvršeno je krijumčarenje i manje količine opojne droge.

Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*