Indija: Broj umrlih od posljedica koronavirusa i dalje veći od 4.000

U Indiji je u protekla 24 časa od posljedica zaraze koronavirusom umrlo još 4.120 osoba.

Podaci Ministarstva zdravstva Indije pokazuju kako je u posljednja 24 časa registrovano 362.727 novozaraženih koronavirusom.

Stručnjaci upozoravaju da bi broj zaraženih i umrlih mogao biti mnogo veći nego što je to saopšteno.

Dosad je u Indiji koronavirusom zaraženo 23.703.665 osoba, a od posljedica infekcije Covid-19 umrlo je 258.317 zaraženih.

Aktivno je 3.710.525 slučajeva zaraze.

Premijer savezne države Madhya Pradesh Shivraj Singh Chouhan najavio je da će djeci koja su ostala bez roditelja zbog Covid-19, imati podršku kada je obrazovanje u pitanju.

Rekao je da će dati podršku i ženama koje žele pokrenuti poslovni biznis.

Lokalni mediji navode da su ograničenja uvedena zbog koronavirusa na području Maharashtre produžena do 1. juna zbog sve većeg broja slučajeva.

U Indiji, koja ima oko 1,4 milijarde stanovnika, od 16. januara je dato više od 177,2 miliona doza vakcine protiv Covid-19, ali to još uvijek nije dovoljno da širenje zaraze bude zaustavljeno.

U pojedinim centrima za vakcinaciju u Nagpuru, u Maharashtri, trenutno je zbog nedovoljnog broja doza vakcine zaustavljen proces imunizacije.

Adar Poonawalla, izvršni direktor indijskog Instituta za serume, upozorio je u razgovoru za Financial Times da postoji nedostatak vakcina i da će to tak biti nekoliko mjeseci.

Institut, koji ima ugovor o proizvodnji s AstraZenecom mora odgovoriti na hitnu domaću potražnju, što može negativno utjecati na ponudu vakcina u svijetu.

(RTV7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*