Počinje rat: Izrael pokrenuo kopnenu vojnu ofanzivu prema Gazi

Izraelska vojska objavila je kako je pokrenula kopnenu vojnu ofranzivu prema palestinskim teritorijama u pojasu Gaze. Kako prenose svjetske agencije izraelske trupe ulaze u Gazu.

Vijest je objavljena na službenom profilu izraelske vojske, a pojedini vojni dužnosnici izjavili su da kopnene snage ulaze u samu Gazu.

“Izraelski avioni i kopnene trupe na terenu izvode napad na pojas Gaze”, navodi se u zvaničnoj objavi.

Napredovanje izraelskih trupa na palestinskim područjima za AFP potvrdio je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricust.

Broj poginulih u dosadašnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze dostigao je 103, uključujući 27 djece, a broj ranjenih iznosi 580.

Iz pojasa Gaze dolaze vijesti kako se brutalno ubijaju nedužni civili, a sve je nastavak sukoba koji traju danima, a očigledno pretvara se u pravi rat.

Hamas je objavio da je Izrael napao pojas Gaze sa 150 zračnih udara u nekoliko minuta. Prema Hamasovom ministarstvu zdravstva, broj Palestinaca poginulih u izraelskim zračnim napadima je sada 109.

Ranije su Palestinci iz Gaze ispalili novi niz raketa na Izrael koji je na to uzvratio zračnim udarima i artiljerijom te poslao tenkove i vojnike na granicu te enklave.

Četiri dana duga razmjena vatre ne pokazuje znakove smirivanja, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će “trebati još vremena“. Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je mobilizaciju dodatnih devet hiljada rezervista, objavio je njegov ured u četvrtak navečer. Izrael je prvih pet hiljada rezervista mobilizirao u utorak.

Pojas Gaze je naziv je za uzak obalni pojas uz Sredozemno more koji je trenutno pod vlašću Hamasa. Graniči s Egiptom na jugozapadu te Izraelom na sjeveru i istoku. To je uzak pojas od 41 km dužine, i od 6 do 12 km širine, ukupne površine od 360 km².

Taj teritorij nema međunarodno priznat status suverene države, ali ga Palestinci drže za teritorij Palestinskih Autonomnih Područja, svoje buduće države. Ime je dobio po Gazi, tamošnjem glavnom gradu. To je jedno od najgušće naseljenih mjesta na Zemlji, s oko 1,4 miliona stanovnika na području od svega 360 km².

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*