Palestinci obilježavaju Dan Nakbe koji simbolizuje katastrofu i progone

Dan Nakbe, odnosno, Dan velike katastrofe, Palestinci danas obilježavaju u jeku sukoba s Izraelom koji ne jenjava posljednjih nekoliko dana.

Ovogodišnji Dan Nakbe obilježava 73 godine otkako je 750.000 Palestinaca protjerano iz svojih domova, pretvarajući ih u najveću raseljenu grupu u to vrijeme preko noći.

Dan Nakbe inače simbolizuje stradanja, progone i masovno raseljavanje stotina hiljada Palestinaca od 1948. godini, kada je na današnji dan proglašena nezavisnost Izraela na okipiranom teritoriji Palestine. Tada je 750.000 Palestinaca protjerano, 15.000 ubijeno i 531 arapsko selo uništeno kako bi se ustupilo mjesto izraelskoj državi.

Međutim, ionako teška simbolika ovog dana pogoršana je dodatno izraelsko-palestinskim sukobom koji već nekoliko dana ne jenjava. Rano jutros u Gazi je poginulo još osam Palestinaca čime je ukupan broj stradalih povećan na 139 od početka napada u ponedjeljak.

U posljednjem napadu, izraelske snage su ubile osmero djece i dvije žene nakon što su gađali u civilnu stambenu zgradu.

Jedina preživjela bila je dvomjesečna beba, a prema izvještaju zdravstvenih vlasti, masakr nije dovoljno jaka riječ da bi se objasnilo trenutno stanje koje se odvija na ovom području.

S druge strane, izraelska vojska izvijestila je da rakete palestinskih militanata i dalje padaju na izraelske gradove te da su se u gradu Beershebi na jugu Izraela i u pograničnim područjima blizu Gaze oglasile sirene.

O navedenom sukobu je upoznat cijeli svijet pa se tako odvijaju protesti u mnogim zemljama koje osuđuju nesrazmjernu izraelsku vojnu agresiju i ilegalno širenje nasilja te pružaju solidarnost s Palestincima.

Hamas je objavio da su mjesta Ashdod i Beersheba pogođena raketama kao odgovor na uništavanje izbjegličkog kampa te kako bi se osvetili za ubijene Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelske snage izvele su gotovo 30 zračnih napada na Gazu između petka navečer i subote ujutro.

U međuvremenu, 11 Palestinaca je ubijeno u petak dok su izraelske snage napale nenaoružane demonstrante u pokušaju da ih rastjeraju sa područja okupirane Zapadne obale.

U toj otvorenoj vatri je stradao i mladi Libanac koji se također nalazio među grupom nenaoružanih demonstranata.

Među ubijenima u Gazi je 38 djece i 22 žene, dok je broj povrijeđenih veći od 990, piše TRT World.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*