Delegati Doma naroda PSBiH: Konstituirati dom 11. februara

Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koja je prekinuta 29. januara, najavljen je za srijedu, 11. februara. Na toj sjednici trebali bi biti izabrani članovi Kolegija tog doma, odnosno predsjedavajući Doma i njegovi zamjenici.

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Halid Genjac (Stranka demokratske akcije – SDA) zatražio je prekid januarske sjednice zbog potrebnih dodatnih konsultacija za izbor Kolegija Doma, jer su potpisnici sporazuma o formiranju parlamentarne većine na nivou BiH tražili rok za dodatne konsultacije.

Delegat u Klubu Bošnjaka Safet Softić (SDA) kazao je danas za Fenu da je u ovom klubu postojala saglasnost i na prekinutoj sjednici za njihovog predstavnika u Kolegiju Doma te je izrazio nadu da će Dom u srijedu biti i konstituiran.

Dodao je i da su riješena i pitanja unutar parlamentarne većine koju čine SDA, Demokratska fronta (DF), Savez za promjene i Hrvatska demokratska zajednica – (HDZ) BiH. Softić se nada da će sljedeće sedmice biti odblokiran proces formiranja vlasti u Federaciji BiH te započeti formiranje izvršne vlasti u FBiH i na državnom nivou.

Delegat u Klubu Bošnjaka Sifet Podžić (DF) u izjavi za Fenu je također izrazio nadu da će Dom naroda u srijedu biti formiran. Ocijenio je da su dogovori unutar parlamentarne većine “čvrsti” iako ga ne bi iznenadilo da tri delegata SNSD-a napuste sjednicu jer se radi o stranci koja je i do sada, kaže Podžić, opstruirala procese na državnom nivou.

Nakon prekida sjednice jedino je bilo poznato da će za člana Kolegija iz reda Hrvata biti predložen Bariša Čolak
(HDZBiH). Delegatkinja u Klubu Hrvata Zdenka Džambas
(HDZBiH) danas je za Fenu kazala da taj prijedlog i dalje stoji zbog čega očekuje formiranje rukovodstva Doma.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) kazao  je da je ovaj klub bio spreman i 29. januara predloži svog kandidata, a o imenima ni danas nije htio govoriti njegov kolega iz Kluba Ognjen Tadić (Srpska demokratska stranka – SDS).

Tadić je danas u izjavi za Fenu izrazio nadu da su svi problemi prevaziđeni te da će delegati Kluba Bošnjaka to obrazložiti u nastavku sjednice jer je iz ovog kluba i zatraženo odgađanje januarske sjednice.

Na prethodnoj sjednici izabrani su šefovi triju klubova naroda, a preostalo je još da svaki od klubova predloži svog člana Kolegija čime će biti okončano konstituiranje Doma naroda PSBiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*