Danas besplatan ulaz u Zemaljski muzej u Sarajevu, možete pogledati i Hagadu

Širom svijeta danas se obilježavaju Međunarodni dan muzeja podsjećaju širu javnost na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njezinom predstavljanju.

Prethodnih godina Zemaljski muzeji BiH imao je bogat program povodom Međunarodnog dana muzeja u vidu izložbi, promocija i radionica. Međutim, ove godine kao i prethodne zbog pandemije nisu u mogućnosti provesti planirane aktivnosti.

“Nažalost, već drugu godinu zaredom nismo u mogućnost da manifestaciju Međunarodni dan muzeja organizujemo kako smo to inače navikli prethodnih godina uz otvorenje zložbe, organizovanje radionica i promocije. Ono što možemo ponuditi našim građanima na ovaj dan trenutno je slobodan ulaz za sve uzraste od 10:00 do 16:00 sata na dan 18. maj 2021. godine. Svi zainteresovani mogu uživati u našim stalnim postavkama”, kazali su iz Zemaljskog muzeja.

Obzirom da se ove godine Međunarodni dan muzeja obilježavamo u utorak, kako kažu, tada je redovni termin otvaranja sobe Sarajevske hagade u periodu od 12:00 do 13:00 sati.

“Redovni termin otvaranja sobe Sarajevske hagade je utorak u periodu od 12:00 do 13:00 sati. Pozivamo sve građane da danas iskoriste besplatan ulaz u Zemaljski muzej BiH”, dodaju.

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1977. godine, a pokrenuto je od strane Međunarodnog muzejskog vijeća (ICOM). Značajno je istaći činjenicu da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, građenja kulturnog bogatstva i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među ljudima.

Uloga manifestacija je promocija muzeja kroz aktivnosti na preporučenu temu kojima se želi povećati vidljivost ovih kulturnih institucija i naglasiti važnost njihove uloge u služenju zajednici i njenom razvoju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*