Goletić za N1: Pet sojeva virusa su zabrinjavajući

“U Evropi trenutno cirkulišu 32 soja virusa koja su ili takozvane varijante koje izazivaju zabrinutost, potom istočne varijante te varijante pod monitoringom. Zaista ih je mnogo”, izjavio je za N1 prof.dr. Teufik Goletić, virusolog, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Venetrinarskog fakulteta u Sarajevu.

Grupa od pet sojeva u Evropi trenutno najviše zabrinjava.

To su oni sa varijantom „concern“, ono što je za nas najinteresantnije – tzv. britanski soj , koji smo mi na Veterini detektovali B 117, zatim jedna njegova naredna varijanta B 117+ , južnoafrički E484K, te brazilski P1 soj, zatim indijski , podvarijanta B1617.2 . U Evropi su trenutno to sojevi , koji izazivaju najveću zabrinutost”, precizira virusolog, prof.dr. Goletić.

Kada je u pitanju opasnost od tzv. indijskog soja, koji je već detektovan u Sloveniji, pitali smo prof. Goletića možemo li znati da ne znamo da je taj soj već među nama?

Pet sojeva

Ovih pet sojeva izazivaju navjeću zabrinutost što je, kaže ovaj stručnjak za virusologiju ‘njihova incidenca, u odnosu na sve druge bitno veća, dokazano je da oni imaju uticaj kako na transmisiju, prenosivost, tako i na moguće izbjegavanje imuniteta stvorenog nakon preležane infekcije ili nakon vakcinacije.’

Kako smo mi dio Evrope i za par sati automobilom ili 45 minuta avionom , sa otvorenim granicama Bosne i Hercegovine, može se, bar jedan od pet navedenih sojeva, prenijeti u našu državu, uključujići i indijski varijantni soj. Kako ići korak naprijed ?

‘ Što se tiče njegove detekcije ili da li on ili ne cirkulira u BiH, ja ne mogu sa sigurnošću potvrditi niti opovrgnuti špekulacije da ga možda već ima. Činjenica je da mi imamo mogućnost da ga detektujemo, ali sistemski cjelovi pristup nedostaje sekvencioniranju kompletnog virusa genoma, koji je jedini sigurni alat i njime sa 100 % možemo utvrditi da mi imamo taj i taj soj. ‘- kaže viusolog Goletić.

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje FBiH, od UNDP-a Laboratorij profesora Goletića je dobio donaciju za dijagnostiku, ali bi bilo ključno za dalju detekciju ‘indijskog soja’ imati uzorke iz različitih dijelova BiH, pogotovo iz područja gdje je veća incidenca ili ako pri nalazu PCR budu uočena čudna odstupanja. Varijanti sojevi mogu dovesti , nažalost , i do lažno pozitivnih i do lažno negativnih rezultata. – riječi su Goletića.

Nova pitanja

Novo ‘otkriće’ već detektovanog u BiH tzv. češkog soja, B1258 otvara nova pitanja .

‘ To je da smo utvrdili infekciju, istim tim češkim sojem i kod dva psa i jedne mačke. Imamo sekvence kompletne i od ljudi i od tih životinja. Biti korak ispred virusa je ovaj monitoring. Ovim slučajem i publikacijom o ovome želimo otvoriti pitanje – do sada se pričalo o prenosu sa čovjeka na životinju, ali je interesantno što smo mi utvrdili da životinje potencijalno mogu biti izvorom infekcije kod čovjeka. Zato trebamo napraviti dodatna istraživanja. ‘- istakao je prof.dr. Teufik Goletić.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*