Britanski džihadista koji je lažirao svoju smrt osuđen na 12 godina zatvora

Britanski džihadista koji je lažirao svoju smrt i ušunjao se u Britaniju prošle godine, u petak je osuđen na 12 godina zatvora, javili su lokalni mediji.

Imran Khawaja (27), iz zapadnog Londona, otputovao je u Siriju i pridružio se militantnoj grupi povezanoj s radikalnim pokretom Islamska država, prenosi Xinhua.

Mediji su javili da je on proveo pola godine u Siriji i da je viđan na fotografijama s oružjem i odrubljenim glavama. Mediji navode da je on bio u bliskim vezama s “egzekutorom” Islamske države, Jihadi Johnom, za koga je poznato da je Britanac.

Khawaju su uhapsili pripadnici specijalnih protuterorističkih snaga u Doveru u junu prošle godine nakon što je njegova militantna grupa postavila poruku na internetu u kojoj se navdi da je on poginuo u borbi. Lažna objava trebala je biti pokriće za njegov tajni ulazak u Britaniju 3. juna.

On je priznao da je pripremao terorističke akte, i da je boravio u logoru u kojem je obučavan i dobijao je vatreno oružje.

Lokalni sud saopćio ke da je Khawaja predstavljao značajan sigurnosni rizik za javnost. On će odslužiti minimalno osam godina zatvora.

Njegov rođak Tahir Bhatti, koji je također uhapšen s njim u Doveru, osuđen je na 21 mjesec zatvora.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*