Poplave pogodile regiju: U Bugarskoj najgore prošlo

Vodostaj rijeka Marice i Tundže u turskim Edirnama konstantno opada što je u pojedinim dijelovima grada omogućilo saobraćaj dok je većina mostova još uvijek zatvorena, javlja Anadolu Agency (AA).

Protok rijeke Marice sa maksimalnih 2.101 kubnih metara vode u sekundi spustio se na 1.600 nakon čega se vodostaj spustio ispod nivoa nekoliko mostova u gradu što je spasiocima olakšalo kretanje. Građani nakon gotovo završene borbe sa vodenom stihijom, sada čiste mulj i otpad koji su donijele vodene bujice.

Više mostova i trgova u gradu je još uvijek blokirano. Prema pojedinim dijelovima grada saobraćaj se odvija helikopterima, a radi transporta anagažovani su vojni kamioni i oklopna vozila.

Zbog povećanog vodostaja na rijeci Marici život je bio znatno otežan u naseljima uz tursko-bugarsku granicu. Na teritoriji obje države evakuisano je više stotina građana.

– Prva žrtva u Albaniji –

Monika Abrashi (38) iz albanskog sela Verdova je prva žrtva poplava koje već sedam dana pogađaju stanovništvo te zemlje.

Abrashi je stradala u bujici koja je zahvatila njeno selo Verdova, kod grada Pogradeca na jugoistoku Albanije.

Prema navodima albanske policije, provode se potrebne aktivnosti kako bi tijelo stradale bilo pronađeno.

Poplave u zemlji su pogodile na hiljade hektara poljoprivrednih površina na kojima je pričinjena ogromna materijalna šteta.

U južnim dijelovima zemlje evakuisan je veliki broj stanovnika, dok je u gradovima Fier, Vlore i Berat, koji se nalaze na zapadu Albanije, znatno porastao vodostaj rijeka zbog neprestanih padavina.

Na tom području veliki broj kuća i poslovnih objekata je poplavljen, dok su pojedini putni pravci zatvoreni za saobraćaj.

Brojne spasilačke ekipe su mobilizirane kako bi pomogle građanima koji su ostali zarobljeni u svojim domovima.

 

(Vijesti.ba/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*