Turska vojnim avionima u Indiju poslala pomoć u medicinskoj opremi za borbu protiv COVID-19

Iz Ankare su danas poletjeli vojni avioni koji prevoze medicinsku pomoć u New Delhi, glavni grad Indije, jedne od zemalja koja je trenutno najteže pogođena pandemijom koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Pošiljka pomoći, koju su po naredbi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pripremili Crveni polumjesec Turske i Ministarstvo zdravstva, natovarena je na dva transportna vojna aviona tipa A 400M, koji pripadaju turskim oružanim snagama.

Pošiljka sadrži 630 boca s kisikom, pet generatora kisika, 50 respiratora i 50.000 kutija lijekova, sve u vrijednosti 9,2 miliona turskih lira (1,1 milion dolara)

Avioni sa pošiljkom pomoći narodu Indije poletjeli su sa aerodroma Etimesgut u Ankari.

Na paketima pomoći, pored zastava Turske i Indije, ispisan je i stih Mevlane Dželaludina Rumija: “Mnogo nade ima iza beznađa, iza tame je mnogo sunca“, na hindu i turskom jeziku.

Generalni direktor turskog Crvenog polumjeseca Ibrahim Altan podsjetio je novinare da je zdravstvena pomoć koja se sastoji od boca s kisikom, generatora kisika, respiratora i lijekova poslana u Indiju.

“Indija je poslala pomoć našoj zemlji tokom balkanskih ratova i Rata za neovisnost i uvijek je bila s nama u borbi za egzistenciju. Danas smo i mi na strani Indije i šaljemo im pomoć”, rekao je Altan.

Avioni turske vojske na sličan način su pomoć u medicinskoj opremi dostavili i brojnim drugim zemljama, uključujući i Italiju, Španiju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Veliku Britaniju, Afganistan, Pakistan, Sjedinjene Američke Države i Somaliju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*