(Video) Predsjedavajuća GVT-a Nataša Perić izrazila je zadovoljstvo da je Statut donesen baš u njenom mandatu

Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla usvojen je novi Statut  grada Tuzle, koji sadrži većinu ranije  predloženih amandmana.  Ovim dokumentom je, između ,  navedeno da predsjedavajuća gradskog vijeća  ima zamjenike, da će mjesna zajednica ubuduće imati svoj pečat i račun, kao i da će  savjet  mjesne zajednice   birati  građani  u mjesnoj zajednici gdje žive, neposrednim i tajnim glasanjem. Promjene su u Članu 96. koji se odnosi na izbore za Savjete mjesne zajednice u kojem se navodi:
Savjete mjesne zajednice biraju građani sa područja mjesne zajednice, demokratskim putem, na neposrednim i tajnim izborima.
Svaki birač koji ima opće biračko pravo i nalazi se na centralnom boračkom spisku u mjesnoj zajednici u kojoj se vrše izbori, može birati i biti biran u Savjet mjesne zajednice
Mjesto i vrijeme održavanja izbora za savjete mjesnih zajednica, organi za sprovođenje izbora, sredstva potrebna za sprovođenje izbora, način utvrđivanja i proglašavanja rezultata izbora kao i druga pitanja u vezi sa izbornom procedurom za savjete mjesnih zajednica, uređuju se odlukom Gradskog vijeća. Statut Grada je na kraju donesen jednoglasno. Svi su izrazili zadovoljstvo pokazanim jedinstvom. Predsjedavajuća GVT-a izrazila je zadovoljstvo da je Statut donesen baš u njenom mandatu, te se osvrnula na ostale tačke dnevnog reda sjednice.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*