(Video) Ekološka manifestacija na jezeru ˝Kop˝ Šićki Brod – ˝Priroda pobjeđuje˝

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, Centar za ekologiju i energiju, UG „E-Zona“ i Eko-sport “Šićki Brod”, organizovali su danas manifestaciju pod nazivom „Priroda pobjeđuje“. Tom prilikom prikazan je dokumentarni serijal Jezero Kop Šićki Brod – resurs za budućnost. Također, učenici osnovnih škola Bukinje i Lukavac su posadili sadnice na prostoru oko jezera, a volonteri su se potrudili da očiste obale jezera.

Manifestacija je dio kampanje “Voda za sve“, a u okviru projekta EKO BiH koji finansira EU kroz program Podrške civilnom društvu i medijima.

Podsjećamo, lokalne zajednice se već dugi niz godina bore protiv planova da se na prostoru površinskog kopa Šićki Brod otvori deponija šljake i pepela. Usvajanje prostornog plana TK doprinijelo je zaštiti jezera i okolice od daljnjeg ugrožavanja, pa je tako ovo područje sada namijenjeno za sportske aktivnosti i rekreaciju. Kako bi dodatno zaštitili ovaj prostor, predstavnici Vlade i Skupštine TK, Grada Tuzle i Općine Lukavac potpisali su i Deklaraciju ˝Za zaštitu i očuvanje sportsko – rekreacione zone Šićki Brod˝.

Opširnije o angažmanu volontera, predstavnika lokalnih zajednica ali i nadležnih govorićemo naredne sedmice u rubrici Pokreni se. Danas pogledajte kraći prilog posvećen ovom značajnom ekološkom događaju.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*