Uzgoj malina: Sigurna egzistencija za brojne porodice u BiH

UNDP je kroz različite projekte pomogao brojnim porodicama u BiH da same obezbijede egzistenciju, a samo jedan primjer je sadnja malina u općinama Donji Vakuf, GornjiVakuf-Uskoplje, Prozor-Rama, piše bh. novinska agencija Patria.

Za sadnju je odabrana visokokvalitetna bezvirusna sadnica maline, uz osiguran otkup cjelokupnog uroda, kao i certifikacija, kako bi se proizvod plasirao na tržište EU.

U ovom projektu odabrane su 74 porodice bez zaposlenih, povratnici, samohrane majke i mladi. Sabit Smajić iz Donjeg Vakufa kazao je da čitava porodica živi od poljoprivrede.

– Zasadili smo dva dunuma i ozbiljno se ovog prihvatili. Ovo nam je od velike koristi, tako da smo već pripremili parcelu za proširenje dogodine – kazao je Smajić.

Kroz projekat je organizirana obuka za nove malinare, obezbijeđena je stručna i tehnička pomoć za pripremu parcela, uništavanje sadnju i održavanje.

Zemljoradnička zadruga AT iz Donjeg Vakufa pomogla je u realizaciji projekta, a kako navodi Nermin Šutković u ovoj općini je puno nezaposlenih i ekonomska situacija je loša.

– Očekujemo još bolje rezultate, jer ova sorta maline dostiže puni urod u drugoj godini – rekao je Šutković.

Mjesečna ekonomska vrijednost od malina je oko 487 KM, a mnogi su se već odlučili i na proširenje proizvodnje. Sredstva za ovaj projekat osigurala je Vlada Japana i Vlada Kraljevine Norveške 55%, općine 30%, a sami korisnici 15%.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*