Fudbaleri BiH danas protiv Danske na teškom ispitu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u danskom Brondbyju s početkom u 18 sati igra prijateljski meč protiv Danske u kojem će tražiti prvu pobjedu još od novembra 2019. godine.

Naša reprezentacija je u srijedu remizirala protiv Crne Gore na Grbavici bez pogodaka, a u tom susretu Petev je priliku dao igračima koji do sada nisu previše nosili dres reprezentacije i imao je priliku da napravi puno bolji uvid u kvalitet tih igrača.

Upravo o tome govorio je pred put u Dansku, a poštedio je i veznjaka Milana Radeta Krunića koji zbog “neodgodivih privatnih obaveza” neće igrati za naš tim u ovom susretu.

“Radi se o reprezentaciji koja je među pet najboljih u Evropi što znači da će i pristup biti drugačiji u ovoj utakmici. Za njih je ovo generalna proba za Euro, dok mi moramo pokazati volju i maksimalno se angažovati od prve do 90. minute. Već smo 7-8 dana zajedno, tako da smo se upoznali i stvorili dobru atmosferu. Očekujem kvalitetniju igru i odgovornije ponašanje na terenu. Ambijent s gledateljima na stadionu će sigurno biti lijep, mi samo moramo igrati i uživati”, poručio je Petev.

Petev će u ovom susretu moći računati na Sinišu Saničanina koji se vratio u ekipi nakon što je zvanično potpisao ugovor sa Partizanom, ali tu neće biti prve zvijezde ekipe Edin Džeko i Miralem Pjanić koji su pošteđeni igranja prijateljskih mečeva u junskom terminu.

Zmajevi su remijem protiv Crne Gore produžili niz bez trijumfa koji traje od novembra 2019. godine, a od tada, naš tim nije slavio na 12 uzastopnih utakmica.

S obzirom na to da su Danci učesnici Eura i da im je ovaj meč ujedno i generalna proba pred nastup na smotri najboljih, pobjeda izabranika Peteva bila bi zaista ravna čudu.

Protiv Danske smo do sada igrali pet puta, a prvi susret smo odigrali 1997. u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo kada su nas dobili rezultatom 2:0. Ipak, samo dva mjeseca poslije naš tim je upisao ubjedljivu pobjedu od 3:0.

Dance smo pobijedili u gostima 2. aprila 2003. godine na stadionu Parken rezultatom 2:0 u jednoj od najboljih utakmica nogometne reprezentacije BiH u historiji, a šest mjeseci nakon toga u odlučujućem meču za odlazak na Euro nismo uspjeli upisati pobjedu na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase”. Taj susret završen je rezultatom 1:1.

Nakon toga, igrali smo još meč na Kirin kupu 2016. godine, a tada je naš tim slavio nakon boljeg izvođenja penala.

Glavni sudija današnjeg meča je Finac Petri Viljanen, a utakmicu koja počinje u 18 sati možete pratiti na kanalima Nove BH, kao i tekstualni prijenos meča na portalu Klix.ba.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*