(Foto) Jaka kiša izazvala probleme u Tuzli, sve službe zaštite i spašavanja, kao i operativne službe na terenu sanirale štetu

Nakon olujnog nevremena koje je u nedjelju u poslijepodnevnim satima zahvatilo Tuzlu, sve službe zaštite i spašavanja, kao i operativne službe, u vrlo kratkom vremenskom periodu, izašle su na teren i pristupile saniranju štete.

U kasnim večernjim satima održan je i sastanak komandanta Štaba Civilne zaštite sa predstavnicima pomenutih službi, kako bi se sagledala situacija, informisalo o poduzetim aktivnostima na terenu, te kako bi se utvrdili daljnji koraci.

Kako je istaknuto najveća šteta zabilježena je u gornjem slivu rijeke Soline. S obzirom na to da je na tom području za 20 minuta palo više od 60 l/m2 padavina, za kratko vrijeme formirali su se bujični potoci koji su napravili štetu na nekoliko stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata. Najviše problema zabilježeno je u zaseoku Piljići (Donje Breške) gdje je ogromnu štetu pretrpjelo domaćinstvo Dragana Piljića. Njegovu kuću, ugostiteljski objekat, radionicu i zemljište zatrpala je velika količina mulja, zbog čega su na terenu bili vatrogasci, ekipe Komunalca, cisterne s vodom za čišćenje mulja koje je obezbjedio tuzlanski Vodovod, a na teren je izašla i ekipa Veterinarske stanice koja će izvršiti dezinfekciju nakon čišćenja.

 U pomoć su pristigli mještani ovog zaseoka ali i susjednih naselja kako bi zajedničkim snagama što prije raščistili teren. Gradonačelnik Tuzle i predstavnici Civilne zaštite su također obišli ovaj lokalitet i uvidjeli da je pomenuto domaćinstvo pretrpjelo ogromnu materijalnu štetu. Zbog mogućnosti novih padavina ovaj teren je osiguran kako ne bi došlo do novih problema.

Šteta je zabilježena i u mjesnim zajednicama Dokanj, Hidani, Tetima, Čaklovići….Bujični potoci su nanijeli mulj i kamenje na lokalne puteve. Također, ustanovljeno je da je visok nivo vode potkopao nekoliko mostova, ali srećom njihova osnovna funkcija nije ugrožena.

Kada je uže gradsko područje u pitanju, rijeka Solina je izlila kod OŠ Brčanska Malta i poplavila dvorište škole i obdaništa, okolnih podruma u stambenim objektima i parking. Brzom intervencijom vatrogasaca, ekipa Komunalca i Vodovoda, Komemorativnog centra, Veterinarske stanice i svih drugih službi koje pripradaju Službi zaštite i spašavanja, brzo su raščistili teren kako bi se osposobio za prvi radni dan u sedmici,  posebno zbog toga što je u blizini mjesno obdanište i škola koje pohađa i koristi veliki broj djece. Izvršena je i dezinfekcija. Dio posla bit će završen i u jutarnjim satima. Voda se nakon kiše zadržala i u MZ Batva gdje su zbog nanosa  bili začepljeni odvodi , zbog čega se moralo pristupiti čišćenju istih.

Tokom radova na terenu na raspolaganju ekipama je bila sva mehanizacija svih gradskih preduzeća i službi.

Kako je konstatovano na večerašnjem sastanku, radovi na otklanjanju štete su u toku i bit će nastavljeni tokom noći, ali i u jutarnjim satima.

S obzirom na to da se i u ponedjeljak očekuju padavine, sve službe zaštite i spašavanja, sve gradske službe i preduzeća bit će u stanju maksimalne pripravnosti do daljnjeg.

Zbog najavljenih padavina i sami građani bi trebali pregledati  i očistiti odvode, ukloniti smeće, koje je, pokazalo se i danas, jedan od glavnih uzroka začepljenja kanala.

Više informacija o posljedicama današnjeg nevremena očekuje se sutra, jer će, po povlačenju vode i raščišćavanju terena, biti jasnija slika.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*