Mladi iz Švedske posjetili gradonačelnika Tuzle

Grupa srednjoškolaca iz Švedske ovih dana boravi u Tuzli kako bi zajedno sa vršnjacima, tuzlacima, razbili predrasude, promovisali mir i toleranciju. Riječ je o projektu razmjene učenika pod nazivom Latinska Ćuprija.

Većina gostiju je bosanskog porijekla, pohađaju Jezički centar u Geteborgu gdje, između ostalog, uče i svoj maternji jezik, kulturu i tradiciju. Boravak u Tuzli omogućava im da saznaju više o svom porijeklu, ali i da nova saznanja prenesu dalje. Ova internacionalna grupa posjetila je danas i gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, koji je istakao kako se ovakvim posjetama razbijaju predrasude o našoj zemlji i šire pozitivne priče iz Tuzle.

Mladi iz Švedske sretni su zbog novih saznanja o historiji, kulturi i tradiciji našeg grada. Svoje lijepe utiske prenijet će i drugima, a sve u cilju razbijanja predrasuda koje ljudi imaju o našoj zemlji.

Kako bi gosti stvorili potpuniju sliku o Tuzli, u srijedu će biti organizovan Dan tradicije u Hemijskoj školi, u okviru kojeg će se odžati niz radionica, izložbi, degustacija bosanskih specijaliteta, uz pratnju neizostavne sevdalinke. Do 17. februara učenici iz Švedske će obilaziti naše znamenitosti, učiti o novim stvarima i družiti se sa svojim vršnjacima, zajedno šireći mir i toleranciju.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*