Ledena grobnica na Andima

Planinari su na snijegom prekrivenim vrhuncima čileanskih Anda pronašli ostatke aviona koji se tamo srušio prije više od 50 godina, piše Mirror.

U toj je nesreći poginulo svih 24 putnika i članova posade, a među njima su bili i prvotimci čileanskog nogometnog kluba Green Cross koji su se vraćali s utakmice.

Planinari koji su pronašli avion objavili su snimke olupine prekrivene snijegom i kamenjem. Tim iskusnih penjača pronašao je ostatke aviona nekih 320 kilometara južno od glavnog grada Čilea, Santiaga.

-Ostaci se nalaze na visini od 3.000 metara. Trup aviona još uvijek je čitav, a u okolici olupine nalazi se mnoštvo ostataka, među njima i ljudske kosti – izjavio je član ekspedicije Leonardo Albornoz.
-Ne želimo otkriti mjesto tragedije kako bi ostalo neosknavljeno. Morate upamtiti da su tamo umrli ljudi i da njihove obitelji zaslužuju poštovanje – dodao je Albornoz.

Avion Douglas DC-3 koji je prevozio nogometaše Green Crossa srušio se prilikom povratka u Santiago. Čileanski je klub igrao polufinalnu utakmicu nacionalnog kupa protiv Osorno Selecciona na jugu zemlje.

Utakmica, odigrana 1. aprila 1961., završila je rezultatom 1:1, a nogometaši i klupsko vodstvo prilikom povratka raspoređeni su u dva aviona. Većina prvotimaca sjela je u DC-3 pošto je taj let bio direktan, dok je drugi avion na putu prema Santiagu sletio u još par usputnih zračnih luka.

Iako je Green Cross u nesreći izgubio skoro cijelu prvu momčad, uspjeli su odigrati uzvratnu utakmicu kupa u kojoj su poraženi 1-0. No, pad aviona imao je teške posljedice po klub osnovan 1916.

Naime, slijedeće je sezone Green Cross ispao iz čileanske prve lige, 1964. uspjeli su se vratiti u elitno društvo da bi se godinu dana kasnije odlučili na spajanje s Deportes Temucoom i promijenili ime u Green Cross Temuco.

Klub, jedna od osam momčadi koje su osnovale profesionalnu čileansku ligu, prestao je postojati 1984. godine.

Među nogometašima koji su poginuli na fatalnom letu najpoznatije ime svakako je bivši argentinski reprezentativac Elisa Mourino koji je zabilježio 25 nastupa za reprezentaciju i osvojio Copa Americu s Argentinom 1955. i 1959. godine, prenosi Jutarnji.hr.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*