“Vive žene”: Počinje Sedmica sjećanja i podrške žrtvama torture

Udruženje građana “Vive Žene“ svakog juna organizuje aktivnosti posvećene žrtvama torture i seksualnog nasilja iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini, a ove godine aktivnosti se organizuju pod sloganom: “Sedmica sjećanja i podrške žrtvama torture”.

Za danas je najavljena press konferencija u prostorijama „Vive žene“, a potom i kreativna radionica pod nazivomPodrška ženama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu“. Učesnice radionice će izraditi transparente sa parolama podrške ženama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu obilježava se 19. juna s ciljem podizanja svijesti o potrebi sprečavanja seksualnog nasilja koje se događa za vrijeme oružanih sukoba. Ovaj datum se obilježava od 2016. godine, a izabran je zbog toga što je na isti datum 2008. Vijeće sigurnosti UN-a u Rezoluciji 1820 osudilo seksualno nasilje kao taktiku ratovanja i proglasilo ga preprekom u izgradnji mira i stabilnosti.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture u Bosni i Hercegovini se obilježava s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u našoj zemlji, težak položaj žrtava torture te prisustvo torture u svijetu. UN-ova Konvencija protiv torture stupila je na snagu 26. juna 1987. godine od kada se taj dan obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

Bosna i Hercegovina nema adekvatne mehanizme za ostvarivanje prava preživjelih uključujući kompenzaciju, rehabilitaciju, reparaciju, pravo na istinu i pravdu. Stoga se, preživjele/i ratnog seksualnog nasilja i torture u BiH nastavljaju suočavati sa diskriminacijom, stigmatizacijom i nepravdom, a ima žrtava koje do danas nisu potražile pomoć niti pokrenule postupak za ostvarivanje svojih prava.

“Vive Žene” i ove godine želi ukazati na obavezu države Bosna i Hercegovine, da žrtve torture i seksualnog nasilja proteklog rata u BiH moraju dobiti adekvatnu zaštitu, odštetu, rehabilitaciju i pristup pravdi, i da je nužno osigurati mehanizme koji će u budućnosti sprječavati torturu i svaki oblik nasilja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*