Brojne reakcije nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu izazvalo je brojne reakcije, zbog čega bi mogla pasti i Vlada premijera Zdravka Krivokapića. To je već i nagovijestio lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je rekao da Vlada Crne Gore više nema podršku DF-a, a nije isključio ni vanredne parlamentarne izbore. Premijer Crne Gore oglasio se na Tviteru.

“Dužan sam da građanima Crne Gore saopštim punu istinu o onome što se događalo i događa iza kulisa napada Demokratskog fronta na Vladu Crne Gore: DF zajedno sa DPS-om i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore, a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora”, napisao je Krivokapić.

Zastupnik Demokratskog fronta Slaven Radunović najavio je bojkot rada crnogoskog parlamenta zbog ove odluke.

“Ko hoće sa Frontom od onih koji su pobjedili 30. augusta, može s nama da se dogovori o svemu. Imamo mogućnost, ima nas 41. Ovo isto važi i za Parlament i za rukovodstvo Parlamenta u slučaju da se oglušite o ovo što vam sada govorimo. Jer sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi”, rekao je Radunović.

Politička situacija nije ništa teža nego što je bila, kažu iz URE. Vlada, tvrde, postoji sve dok ima većine u Skupštini.

“Ako neko pokrene pitanje povjerenja Vladi, onda vjerovatno za to traži partnere na drugoj strani među opozicijom. Sigurno za pitanje povjerenja Vladi partnere među poslanicima Crno na bijelo nema niko u ovom trenutku”, istakao je Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA.

U skupštinsku salu se vratila i najveća opoziciona partija zbog pitanja smjene Leposavića, ali i rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici i da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve, koja je motivirana učestalim negiranjem postojanja genocida u dijelu javnosti, kao i u samoj Skupštini Crne Gore.

“Mi smo danas došli da glasamo da bismo sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom i nikada nećemo odstupiti kada na probi budu nacionalni interesi Crne Gore”, rekao je Andrija Nikolić iz Demokratske partije socijalista.

Oglasio se i predsjednik Srbije. Rekao je da će Srbija u narednim danima analizirati odluke crnogorske Skupštine.

“Nije naša ni sramota ni krivica. Mi samo treba da držimo glavu visoko, da radimo što je moguće više… Da odgovorimo na svaku optužbu ali da i dalje gradimo mir i čuvamo stabilnost”, naglasio je Vučić.

Dva prijedloga rezolucija o Srebrenici upućena su u Skupštinu Srbije. Jednom se traži osuđivanje zločina, a drugom osuda genocida. Rezoluciju o zločinima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine predložio je zastupnik Marijan Rističević, kao odgovor na prijedlog koji je podnijela manjinska Stranka demokratske akcije Sandžaka, kojim se osuđuje genocid u Srebrenici.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*