Federacija BiH dobila čelnike: Potvrđeno imenovanje Čavare, Mahmutbegović i Dunovića

Nakon što lista za čelnike Federacije nije dobila podršku Kluba Srba u Domu naroda, Zastupnički dom se, prema proceduri, ponovo izjašnjavao o njoj. Lista je ponovo dobila podršku sa 57 glasova za, jednim protiv i 26 suzdržanih.

To znači da su čelnici FBiH izabrani, bez obzira na to što neće imati podršku u Domu naroda, kako je to propisano.
Dom naroda se formalno mora ponovo izjasniti o listi, a potom će izabrani predsjednik i potpredsjednici FBiH podložiti zakletvu.

Ukoliko jedan od domova odbije listu, a drugi je izglasa, smatra se da je imenovanje izvršeno u ponovljenom postupku. Dakle, Dom naroda ju je odbio, odnosno Klub Srba, a u ponovljenom postupku ju je ponovo prihvatio Zastupnički dom, što znači da su oni sada konačno imenovani.

Za predsjednika Federacije BiH kandidiran je bio Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a za dvoje potpredsjednika Melika Mahmutbegović iz SDA i Milan Dunović iz Demokratske fronte.

Sead Jusić, zastupnik SBB-a, je kazao kako ovakvu proceduru izbora čelnika FBiH treba mijenjati te je rekao da očekuje kako će te izmjene ubrzo biti predložene. Iz SBB-a su na početku rekli da će biti suzdržani i da bi neke možda podržali da se može glasati pojedinačno, ali s obzirom na to da se izjašnjava o listi, donijeli su odluku da budu suzdržani.

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke, je kao i njegov kolega delegat iz Doma naroda Predrag Kojović rekao da Naša stranka ne podržava listu zbog Čavare, koji je kao federalni zastupnik u prošlom mandatu dočekao u Busovači osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

Kako je Čavara bio zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, on će sada morati biti razriješen te funkcije, tako da će i ova procedura biti obavljena na današnjoj sjednici.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*