Zdenko Tadić: Do sada najbolji rezultati deminiranja na području TK

Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla Zdenko Tadić kazao je danas da su prošlogodišnji rezultati deminiranja na području Tuzlanskog kantona najbolji od poslijeratnog perioda do danas, bez obzira na prirodnu katastrofu koja je zadesila ovaj kanton.

To je izjavio nakon sjednice Vlade Tuzlanskog kantona koja je razmatrala Informaciju o rezultatima deminiranja u protekloj godini, kao i Plan deminiranja za tekuću godinu.

Tadić navodi da su u saradnji sa strukturama Civilne zaštite i BHMAC-a pristupili novoj metodi ciljanog tehničkog izviđanja u općini Teočak, gdje je deminirano oko 1,5 miliona kvadratnih metara površine.

Također, u saradnji s firmom “Demira” i međunarodnim donatorima na isti način je oko milion kvadratnih metara sumnjive površine deminirano u općini Gradačac i oko 1,5 miliona kvadratnih metara raznim drugim metodama od deminerskih timova Oružanih snaga i Civilne zaštite te profesionalnih kompanija.

Tadić ističe da su Oružane snage sa svojim deminerima na području Kalesije, Lukavca i Tuzle deminirali više od 1,1 milion kvadratnih metara te da je Civilna zaštita sa svojim deminerskim timovima iz Busovače, Žepča, Goražda te tuzlanskim timom na području Teočaka uradila ogroman posao.

– Ako to pretvorimo u ekonomske parametre, možemo vidjeti da je 4,5 miliona kvadratnih metara oslobođeno bez problema i da je za taj posao direktno osvarena korist u TK-u u iznosu oko osam miliona KM – istakao je.

Kada je u pitanju plan deminiranja za tekuću godinu, Tadić je kazao da se odavno rade općinski planovi deminiranja koji se objedinjuju u zajednički okvirni plan deminiranja TK-a koji se popularno naziva lista prioriteta.

– Ove godine lista prioriteta iznosi više od 4,5 miliona kvadratnih metara što je realno neostvariv zadatak osim u izvanrednim situacijama kada imamo neke nove metode deminiranja. Predstavlja odraz prioriteta deminiranja u općinama, prije svega sa aspekta stvaranja uslova za povratak ljudi i sigurnijeg ambijenta za život onih koji su se vratili i onih koji treba da žive na tim područjima – podvukao je.

U tom dijelu, kako je istakao, urađen je dio poslova s deminerskim timovima OS, koji su odabrali dio projekata, zatim s Civilnom zaštitom, s predstavnicima međunarodne zajednice, njemačkom vladom, te vladom SAD-a.

– Mi intenzivno u periodu zimske pauze komuniciramo one koji imaju kapacitet da rade, ali naravno i s donatorima iz svijeta koji su spremni da pomognu i ulože sredstva u ovaj humani posao koji radimo u našem kantonu – kazao je Tadić.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*