Kako teče vakcinacija u svijetu i koje probleme države imaju u procesu imunizacije

Proces vakcinacije u svijetu trenutno se odvija u 180 zemalja, a do sada je prema informacijama Bloomberga zemljama podijeljeno više od 3 milijarde doza vakcina što predstavlja oko 42,9 miliona doza na dnevnoj bazi.

Iako je proces vakcinacije aktuelan već nekoliko mjeseci, i pored brojnih apela zdravstvenih radnika, ni danas ovaj proces nije ravnomjeran u cijelom svijetu, pa se tako može vidjeti jasna razlika između razvijenijih dijelova svijeta kao što su Sjedinjene Američke Države i zemlje Evrope, u odnosu na broj vakcinisanih na području Afrike ili Južne Amerike.

Prema posljednim podacima evropskih statističkih agencija, u Evropskoj uniji trenutno je vakcinisano 60 posto stanovnika.

Revakcinacija i dalje predstavlja veliki problem s obzirom da je do 1. jula na području Evropske unije vakcinisano oko 39 posto građana što je i dalje nedovoljno za razvoj kakvog-takvog imuniteta koji bi mogao doprinijeti zaštiti populacije od koronavirusa.

Ukoliko posmatramo države pojedinačno, država u kojoj je najveći broj stanovnika primio prvu dozu vakcina jesu Island (88 posto) kao i Belgija sa 75,8 posto vakcinisanog stanovništva.

Zemlje zapadnog dijela Evrope kao što su Njemačka, Italija, Francuska i španija i dalje se kreću između 60 posto vakcinisanih što i dalje ne predstavlja zadovoljavajući broj.

Situacija nije znatno bolja ni sa revakcinisanim brojem stanovnika. U ovom trenutku, Malta (72,5 posto), Island (62,4) i Mađarska (59,7) posto prednjače u Evropi s brojem revakcinisanih građana dok se ostatak Evropske unije nalazi daleko ispod željenog nivoa.

Interesantno je pratiti i proces vakcinacije u ostalim dijelovima svijeta. Prema podacima stranice Our World in Data, trenutno najveći broj vakcinisanih u svijetu broje Izrael, Velika Britanija, Čile i Kanada koja se vrlo brzo uspjela popeti na sami vrh kada je riječ o broju vakcinisanih građana. U ovom trenutku, ova država broji nešto više od 68 posto vakcinisanih građana.

Ono što ulijeva nadu pojedinim državama jeste broj revakcinisanih građana. Prema podacima koje prikuplja Our World in Data u saradnji s Univerzitetom John Hopkins, trenutno najveći broj revakcinisanih građana broji Izrael (60 posto), Bahrein (58 posto), Čile (54 posto), te Velika Britanija sa 48 posto revakcinisanih stanovnika.

SAD, Rusija i Kina

Ukoliko uporedimo trenutni proces vakcinacije u najvećim silama svijeta poput Rusije, Kine i SAD-a, trenutno različito raspoloženje prema vakcinama vlada u SAD-u i Kini s jedne, te Rusiji s druge strane.

Rusija se u ovom trenutku suočava s porastom broja zaraženih od koronavirusa, a proces vakcinacije i dalje se ne odvija prema planovima. Za sada, vakcinama domaće proizvodnje vakcinisano je oko 15 posto građana što su svakako poražavajući podaci.

Sjedinjene Američke Države i Kina, s druge strane, nemaju pretjerano velikih problema s vakcinacijom vlastitog stanovništva. Vlasti u Kini su se nedavno pohvalile kako su do sada u državi podijelile više od milijardu doza vakcina, a za sada je vakcinisano oko 223 miliona stanovnika ove zemlje.

Cilj koji su kineske vlasti postavile pred sebe jeste vakcinacija 70 posto stanovnika do kraja 2021. godine.

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno je vakcinisano 54,4 posto populacije, dok je revakcinisano 46,7 posto građana.

Situacija u regiji

U ovom trenutku, u Crnoj Gori su s prvom dozom vakcina vakcinisana 151.082 stanovnika, dok je revakcinisano 139.164.

Susjedna Hrvatska, suočava se s velikim problemima s obzirom da trenutno u državi ne vlada pretjerano velika zainteresovanost za vakcinaciju.

Do sada je utrošeno 2.568.877 doza vakcina, a prvom dozom vakcinisano je 1.488.759 građana, a među kojima je 1.080.118 primili obje doze vakcina.

Danas je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio i o svojevrsnim nagradama za vakcinisane koje bi se ogledale u dijeljenju ulaznica za manifestacije, ali i novčane naknade.

Također, s obzirom da je u ovom trenutku Pfizerova vakcina registrovana za upotrebu i za djecu od 12 do 18 godina, vlasti će razmisliti i o eventualnoj organizaciji školske populacija najesen.

Kada govorimo o Srbiji, direktor Kancelarijne za elektronsku upravu Mihailo Jovanović saopćio je krajem juna kako je u Srbiji dato 5,2 miliona doza vakcina, a da je 20 gradova prešlo polovinu imuniziranih.

“Na vrhu tog spiska se nalaze Priboj i Niš koji su dostigli broj od 60 odsto. Tu su još Beograd, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik, Kikinda, Novi Sad, Kladovo i sve je više onih koji se približavaju tom broju od 50 posto”, naveo je on.

U Sloveniji, trenutno je vakcinisano oko 39 posto prvom dozom vakcina. Drugom dozom vakcinisano je oko 32 posto građana.

COVAX mehanizam

Putem COVAX mehanizma, u svijetu je do sad distribuirano preko 91 milion doza vakcina u ukupno 133 zemlje svijeta.

Posljednja država koja je dobila vakcine putem COVAX mehanizma jeste Honduras kojem je isporučeno 1,5 miliona doza kroz donaciju SAD-a ovom sistemu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*