Ćiro slavi 80. rođendan: Teško mi je jer nemam simptome starog čovjeka

Trener svih trenera Miroslav Blažević danas slavi 80. rođendan.
Ćiro se rodio 10. veljače 1935. u Travniku u Bosni i Hercegovini. Rođendan je proslavio u jednom zagrebačkom kafiću u društvu prijatelja. Sam Ćiro dvojako doživljava svoje godine.

– Stvar je individualna, netko bi 80. rođendan slavio, a netko tugovao. Meni je to sve jako brzo prošlo i zbog toga upozoravam sve mlade da si ne stvaraju iluzije da imaju vremena jer sve jako brzo prođe i brzo dođeš u poziciju da moraš biti iznimno snažan da prihvatiš to stanje. Meni je teže zato što nemam simptome starog čovjeka, ali čovjek mora biti svjestan da ipak ima 80 godina i da ne može raditi sve one stvari kao nekoć. Siguran sam da nikad nisam bio tako dobar trener kao danas, ali to nitko ne shvaća, jer svi vide samo da imam 80 godina i misle da je moje vrijeme prošlo. Međutim, odgovorno tvrdim da nikad nisam bio bolji trener, rekao je Ćiro u razgovoru za Nacional.

Trenersku karijeru počeo je vrlo rano, u Švicarskoj, iz koje se vraća u jugoslavensku ligu i Dinamu 1982. donosi naslov prvaka, prvi nakon 24 godine čekanja.

Izbornik Hrvatske Ćiro je postao 1994., a pod njegovim vodstvom Vatreni su osvojili prvo mjesto u grupi u svojim prvim kvalifikacijama i plasirali se na Euro 1996. u Englesku.

Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine Hrvatska je pod njegovim vodstvom osvojila treće mjesto, a ta bronca do danas je ostala najveći uspjeh hrvatskog nogometa. Za 1998. je proglašen najboljim trenerom svijeta što je bilo dovoljno da nikne nadimak ‘Trener svih trenera’.

Osim Dinama, vodio je brojne klubove iz HNL-a (Hajduk, Rijeka…), ali i reprezentacije (Švicarska, Iran, BiH, Kina). Zadnji klub mu je bio Zadar.

Miroslav Blažević jedini je u povijesti tri puta dobio Državnu nagradu za šport ‘Franjo Bučar’.

Na pitanje za čim žali, Ćiro je u razgovoru za Jutarnji list odgovorio:

– Za Bokšićem, samo za njim! Da sam ga imao zdravog i u punoj snazi, bio bih i europski i svjetski prvak. Kad on prolazi, i ja se sklanjam. A znao je lopte, Bože, kakav igrač!

(SEEbiz/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*