Nobelovac Muhammad Yunus dolazi u BiH

Nobelovac Muhammad Yunus dolazi u Bosnu i Hercegovinu kako bi bh. javnosti predstavio svoja dostignuća u oblasti ekonomskih nauka.

Nobelovac će posjetiti BiH u organizaciji BBI banke.

Bangladeški bankar i ekonomist osnivač je Grameen Banke i u svijetu je poznat po uvođenju i razvoju koncepta mikrokredita, odnosno davanju sitnih zajmova za poduzetnike koji su previše siromašni da bi se kvalificirali za tradicionalne banke.

Respektabilni svjetski mediji i institucije više puta su uvrštavali Yunusa na liste 25 najutjecajnijih osoba u svijetu.

Yunus je ličnost koja uživa podršku svjetskih lidera i sa Zapada i sa Istoka i koji je u svijetu prepoznatljiv kao borac protiv siromaštva.

Inače, Yunus je dobitnik mnogih prestižnih svjetskih nagrada na polju struke, za izuzetan društveni doprinos kao i mnogobrojnih drugih akademskih nagrada.

Krajem prošle godine ugledni “The Centennial Fund” u čijem sastavu se nalaze stručnjaci iz najrazvijenijih zemalja svijeta dodijelo je Yunusu  nagradu za životno djelo “Prince Abdulaziz bin Abdullah”.

Zajedno sa Yunusom novčana nagrada “Prince Abdulaziz bin Abdullah” za liderstvo i poduzetništvo dodijeljena je i Ameru Bukviću, direktoru BBI banke.

(AA/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*