Mađarska: Oko 8.000 imigranata uhapšeno za šest dana

Mađarske vlasti su saopćile u utorak da su za šest posljednjih dana uhapsile gotovo 8.000 imigranata, u velikom broju Albanaca s Kosova, a u jeku egzodusa stanovnika ove zemlje u kojoj vlada siromaštvo.

Broj imigranata koji svaki dan budu uhapšeni posljednjih dana oscilira između 667 i 1.696, što je rekord za ovu zemlju koja još uvijek ima samo 2.200 tražitelja azila godišnje. Među ovim imigrantima, “95 posto ih je s Kosova”, precizirala je glasnogovornica mađarske policije.

Većina hapšenja se odvijala južno od grada Szegeda, blizu srbijanske granice, u zoni koju je zapljusnuo val kosovskih imigranata, što predstvalja logističke probleme lokalnim vlastima.

Zvaničnik konzervativne stranke na vlasti u mađarskoj Antal Rogan pozvao je u utorak na promjenu zakona kako bi se ubrzalo protjerivanje ekonomskih imigranata koji ne mogu dobiti status izbjeglica.

Većina kosovskih imigranata pokušava da uđe u zapadnu Evropu, ali oni koji prilikom prelaska u Mađarsku budu uhapšeni podnose molbu za azil i dobivaju nužni smještaj u ovoj zemlji.

Egzodus imigranata s Kosova, jedne od najsiromašnijih evropskih zemalja, ubrzao se ove zime.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije pa su njegovi stanovnici obavezni dobiti vizu da bi putovali u zemlje Evropske unije, a ako je ne dobiju ilegalno prelaze granicu.

U januaru je Mađarska registrirala 13.000 zahtjeva za azil, dok je u cijeloj 2014. godini bilo 43.000 zahtjeva, prema zvaničnim podacima.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*