UNFPA – Pandemija bolesti COVID-19 može imati trajne posljedice po stanovništvo

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) objavio je povodom Svjetskog dana stanovništva da su neke žene zbog pandemije COVID-19 odgodile rađanja a za druge je prekid u pružanju zdravstvenih usluga doveo do nenamjeravane trudnoće.

Dodaju da su, iako tek trebamo steći kompletnu sliku o utjecaju bolesti COVID-19 na fertilitet, ti trendovi izazvali paničnu zabrinutost oko naglog rasta ili pada nataliteta.

  • Ali, ono što bi trebalo biti pravi alarm je kada žene nisu u mogućnosti ostvariti svoja seksualna i reproduktivna prava i izbor – zbog prekida pružanja zdravstvenih usluga ili zbog toga što im rodna diskriminacija onemogućava da same odluče o korištenju zdravstvenih usluga i kontracepcije ili o stupanju u spolni odnos s partnerom – navode iz UNFPA.

Ističu da je ono što dovodi do zdravog i produktivnog društva kada žene mogu napraviti informirani izbor o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i kada one imaju pristup uslugama koje podržavaju njihov izbor. Žena koja ima kontrolu nad svojim tijelom dobiva ne samo u pogledu svoje autonomije, nego i u pogledu unapređenja vlastitog zdravlja i obrazovanja i povećanja dohotka i lične sigurnosti. Tada je veća vjerovatnoća da će i ona i njena porodica napredovati.

Iz UNFPA podsjećaju da je COVID-19 razotkrio jasne nejednakosti i slabosti u sistemima zdravstvene zaštite u zemljama, kao i između njih. Zbog krize su mnogi preopterećeni zdravstveni sistemi smanjili usluge zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja koje se često ne smatraju osnovnim uslugama. Iako su te usluge ljudsko pravo, one su stavljene na stranu, a prioritet je dat “urgentnijim” problemima. Ekonomski pritisak i smanjenje budžeta predstavlja stvarni rizik da neke zemlje ne uspiju ponovo uvesti ove usluge.

  • Na Svjetski dan stanovništva, poduzmimo mjere kojima ćemo zatvoriti ove jazove jer su usluge zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja prijeko potrebne. Čak i ako su zdravstveni sistemi razumljivo opterećeni, te usluge ne mogu čekati. Svim daljnjim odlaganjima će ženama i djevojkama biti uskraćeno zdravlje i blagostanje, čije posljedice mogu trajati cijeli život. Stoga, djelujmo zajedno kako bismo podržali pravo na odlučivanje o tome kada i da li osnovati porodicu i stanimo u odbranu prava i izbora svih žena i djevojaka – saopćeno je iz UNFPA.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*