Tužna povorka s posmrtnim ostacima 19 žrtava srebreničkog genocida stigla u Potočare

Povorka s posmrtnim ostacima 19 žrtava srebreničkog genocida stigla je u poslijepodnevnim satima u Potočare, a kao i prethodnih godina, tabute su dočekale porodice žrtava, ali i brojni drugi Srebreničani. Pored porodica, i ove godine povorku s posmrtnim ostacima dočekale srebreničke majke kao i predstavnici udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

Prema informacijama s lica mjesta, tabuti s posmrtnim ostacima 19 žrtava ostat će u prostoru u kojem je nekada bila smještena fabrika akumulatora, mjestu gdje su nekada žrtve mučene i brutalno ubijene, a tragovi su i danas vidljivi na zidovima.

Nakon klanjanja kolektivne dženaze, tabuti s posmrtnim ostacima bit će ukopani 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica.

Povorka s posmrtnim ostacima krenula je u ranim jutarnjim satima iz Visokog gdje su brojni građani ispratili žrtve ka konačnom smiraju.

Nakon Visokog, povorka s posmrtni ostacima 19 žrtava prošla je i kroz Sarajevo, a građani kao i političari odali su počast žrtvama ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema konačnom smiraju, danas su iz Visokog, a potom i iz Sarajeva ispraćeni tabuti: Hajre Aljića, Jusufa Aljića, Ibrahima Avdagića, Mehmeda Beganovića, Nezira Dautovića, Zilhe Delić, Saliha Džananovića, Esnafa Halilovića, Jusufa Halilovića, Vejsila Hamzabegovića, Zajima Hasanovića, Mehe Karahodžića, Fikreta Kiverića, Huseina Kurbašića, Muhidina Mehmedovića, Muamera Mujića, Asima Nukića, Azmira Osmanovića i Ramiza Selimovića.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović, koji je imao svega 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*