Čeferin priznao grešku: Sistem takmičenja na Euru nije bio pošten

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao je da se neće ponoviti sistem takmičenja koji sada gledamo na Evropskom prvenstvu jer je organizacijski teško ostvariv te predstavlja problem i za navijače.

“Ovakvu ideju više neću podržati. Prezahtjevna je ideja i nije poštena jer neke reprezentacije moraju prijeći 10.000 kilometara, a druge 1.000. To je jedna od stvari. Nije pošteno ni za navijače”, rekao je Čeferin za BBC.

Iako je Čeferin rekao da turnir u 12 gradova nije loša ideja, predsjednik UEFA-e ističe da nije pošteno da neki navijači putuju iz Italije u Azerbejdžan u svega nekoliko dana.

“Neki navijači moraju biti u Rimu, a onda sljedećih nekoliko dana u Bakuu. To su četiri i po sata leta. Teško je, iako je ideja interesantna. Međutim, teško je ostvariva. Mislim da više neće biti ovakvog turnira”, zaključio je Čeferin.

Podsjetimo, ideju za odigravanjem Eura u čak 16 zemalja pokrenuo je bivši UEFA-in šef Michel Platini u čast 60. rođendana Evropskog prvenstva.

Dodatni problem je bila organizacija takvog turnira usred pandemije pa su putovanja bila ograničena i nastao je haos.

Inače, na Evropskom prvenstvu je preostala samo još finalna utakmica u kojoj se u nedjelju od 21 sat sastaju Italija i Engleska na Wembleyju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*