Džaferović u Potočarima: Memorijalni centar će biti još važniji kada ne bude kolektivnih dženaza

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je poručio da će Memorijalni centar Potočari biti još važniji kada više ne bude kolektivnih dženaza žrtava genocida u Srebrenici.

To je izjavio govoreći o značaju ove institucije.

“Sutra ćemo ovdje obilježiti još jednu tužnu godišnjicu. Prošlo je 26 godina, a rane su još otvorene. Nekada se stiče utisak da vrijeme ne prolazi, da bol ostaje ista. Ipak, vrijeme prolazi neumoljivo. Živih svjedoka je sve manje, a sjećanje ne blijedi. Zato je sjećanje vrlo važno čuvati”, rekao je.

Džaferović je poručio da je ovaj centar institucija Bosne i Hercegovine.

“Ključnu ulogu u konzerviranju sjećanja na genocid imaju institucije koje se time bave, a prije svega mislim na Memorijalni centar Potočari (…) Predstavlja krucijalnu instituciju kada je u pitanju očuvanje sjećanje jer je ovdje počeo krvavi pir 1995. Ovo je institucija države Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Mišljenja je da će Memorijalni centar biti još važniji u budućnosti.

“Još veću odgovornost će imati u budućnosti kada više ne bude dženaza. Kada ne bude dženaza sva pažnja će biti na njegovim sadržajima. Zato je esencijalno da ima materijalnu i svaku drugu podršku. On ima takvu težinu da ju je ne nemoguće ispuniti bez adekvatne podrške”, naglasio je Džaferović.

Obećao je da će se nastaviti zalagati da vlast podržava rad Centra.

“Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da ga značajnije podrži zbog dejtonske strukture (…) Iako su nam ruke vezane, obaveza nam je da se borimo. Insistirao sam da podrška sa nižih nivoa bude veća”, izjavio je.

Kao najvećeg inostranog donatora Memorijalnog centra Potočari je naveo Tursku i zbog toga joj se zahvalio na tome.

Inače, Džaferović je govorio na Prezentaciji projekta TIKA-e, Turske agencije za koordinaciju i saradnju koje je održano u Memorijalnom centru Potoćari.

Sutra će u Potočarima biti dženaza za 19 žrtava genocida. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Azmir Osmanović koji je imao 16 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Husein Kurbašić koji je imao 63 godine kada je ubijen. Dženaza će biti i jednoj ženi, Zilhi Dedić koja je u trenutku stradanja imala 24 godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*