EU traži jaču borbu protiv terorizma na Balkanu

Šefovi država Evropske unije na sutrašnjem sastanku će razgovarati o mjerama za suzbijanje terorizma i nasilnog radikalizma, piše danas “Dnevni avaz”.

Evropskom vijeću, koje okuplja čelnike članica EU, Vijeće ministara vanjskih poslova Unije, koje je zasjedalo u utorak, predočilo je niz zaključaka. Među njima je i jedan koji se odnosi na države zapadnog Balkana, među kojima je i BiH.

Vijeće za vanjske poslove između ostalog je preporučilo da institucije EU poseban fokus usmjere na saradnju s državama zapadnog Balkana kako bi im pružile adekvatnu podršku u borbi protiv terorizma i nasilnog radikalizma.

Navodi se da su balkanske države u znatnoj mjeri pogođene pojavom stranih boraca, zbog čega je, između ostalog, potrebno postaviti sigurnosne i protuterorističke stručnjake u delegacijama EU kako bi se ojačali njihovi kapaciteti.

Prvenstveni je cilj, ističe se, da se ostvari jača saradnja na ovom polju s vlastima u pojedinim državama.

– U tom kontekstu, Vijeće EU treba hitno osnažiti svoje vanjsko djelovanje napodručju suzbijanja terorizma, posebno na Mediteranu, Bliskom istoku, uključujući i Jemen, sjevernu Afriku, a posebno u Libiji i na području Sahela – ističe se u saopćenju Vijeća za vanjske poslove EU.

Cilj je, navodi se, segment borbe protiv terorizma u potpunosti integrirati u vanjsku politiku EU. Podsjeća se da su najviše institucije Unije pozvale na ubrzanu implementaciju strategije borbe protiv terorizma te suzbijanje pojave stranih boraca, usvojene 20. oktobra 2014.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*