Italija nakon penala pobijedila Englesku i postala prvak Evrope u nogometu

Nogometaši Italije su drugi put u historiji postali prvaci Evrope! U večerašnjem finalu Eura na stadionu Wembley u Londonu Italijani su savladali Englesku nakon penala rezultatom 3:2. Nakon 120 minuta rezultat je glasio 1:1.Susret nije mogao bolje početi za Engleze jer je već nakon 117 sekundi igre Gordi albion poveo.

Italijani su imali korner, a iz kontranapada je Kieran Trippier sa desne strane uočio samog Lukea Shawa i poslao mu loptu,a lijevi bek Manchester Uniteda silovito šutira iz prve i matira nemoćnog Gianluigija Donnarummu.

Nakon postignutog pogotka svi Englezi su se vratili u odbranu, a čak je i najistureniji igrač Harry Kane dolazio na 30-ak metara ispred svog gola, te su Italijani imali velikih problema doći pred kazneni prostor.

U 35. minuti Azzurri su uspjeli opasno zaprijetiti kada je Federico Chiesa šutirao sa 18 metara nakon sjajnog solo prodora, ali je lopta otišla tik pored gola.PET POGODAKACristiano Ronaldo je najbolji strijelac Eura

Englezi su nastavili s napadima i u drugom poluvremenu, a u 51. minuti Lorenzo Insigne se izborio za slobodnjak na 18 metara kojeg je i sam izveo. Gađao je golmanov ugao, ali je lopta otišla pola metra pored gola.

Insigne je pokušao i u 57. minuti iz “mrtvog ugla” iznenaditi Jordana Pickforda, ali se golman Engleske snašao i odbio loptu u polje svojim saigračima.

U 62. minuti ponovo je Pickford bio u glavnoj ulozi nakon sjajnog prodora Chiese. Napadač Italije je šutirao precizno, a golman Engleske krajnjim naporom uspijeva odbraniti njegov udarac.

U 67. minuti Azzurri su poravnali na 1:1. Nakon kornera i velike gužve u petercu šutirao je Marco Veratti, Pickford je odbio loptu do stative, a Leonardo Bonucci je pospremio u prazan gol za veliko slavlje nekoliko hiljada Italijana na tribinama Wembleyja.

Italijani su nastavili s napadima nakon izjednačujućeg pogotka, a u 73. minuti Giorgio Chiellini je sa centra sjajno vidio utrčavanje rezerviste Domenica Berardija i poslao dugu loptu. Napadač Italije je izašao sam na Pickforda i šutirao iz prve, ali je lopta otišla preko gola.

Do kraja susreta obje ekipe su vodile brigu prvenstveno o čuvanju svog gola, te je meč otišao u produžetke.

Najveće uzbuđenje u produžecima smo vidjeli u 103. minuti kada je Emerson Palmieri ubacio oštro loptu u peterac, a Pickford reaguje ispred rezerviste Federica Bernardeschija i otklanja opasnost ispred svog gola.

Na kraju su penali odlučili pobjednika, a u njihovom izvođenju uspješniji su bili Italijani sa 3:2 i postali prvaci Evrope drugi put nakon 1968. godine.

Za Italijane su pogodili Berardi, Bonucci i Bernadeschi, a promašili Belotti i Jorginho. Za Engleze su pogodili samo Kane i Maguire, a promašili Rashford, Sancho i Saka.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*