SUD BiH: Početak glavnog pretresa u predmetu Husein Bosnić za terorizam

Početak glavnog pretresa u predmetu Husein Bosnić pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, zakazan je za danas, s početkom u 13.00 sati, najavljeno je iz tog suda.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 29. decembra 2014. godine optužnicu koja optuženog Husein Bosnića tereti za počinjenje krivičnog djela javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

U optužnici se navodi da je optuženi Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u Bosni u Hercgeovini organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području Bosne i Hercegovine, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno s pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*