Savez zadruga FBiH: Zahtijevamo da se uvedu recipročne mjere Hrvatskoj

Izvoznici svježe šljive i kornišona, čiji kamioni dugo stoje na granici sa Hrvatskom, zbog čega proizvođači imaju velike probleme i štete, nailazi na veliku podršku drugih poljoprivrednika. Tako se iz Saveza zadruga u Federaciji BiH pitaju da li je ovakav odnos Hrvatske uopšte civilizovan.

“Da li je civilizovan odnos prema susjedu da se u jeku poljoprivredne sezone ograniči prevoz poljoprivrednih proizvoda na samo dva granična prelaza, te da fitopatolozi bez čijih nalaza nije moguć prevoz robe kroz Hrvatsku do EU odredišta, rade samo do 15 sati. Zbog svega toga naši izvoznici prehrambeno – poljoprivrednih proizvoda trpe ogromne štete od naših susjeda koji administrativno-protekcionalističkim mjerama otežavaju izvoz bh. proizvoda u EU”, stoji u saopštenju Saveza, koje je potpisao predsjednik Senad Ćerimović.

Kako bi izvoznici mogli ispoštovati ugovore sa evropskim partnerima, kaže, svaki sat je bitan, jer se radi o vrlo kvarljivoj robi. Stoga zahtijevaju od vlasti da se potpuno posvete rješavanju ovog i ostalih nagomilanih problema.

“Ako ih nije moguće riješiti dobrosusjedski, onda zahtijevamo da se uvedu recipročne mjere koje će naši susjedi veoma brzo shvatiti. Ovo nije prvi put, ovo se ponavlja iz godine u godinu, uvijek u nekom drugom obliku. Nadamo se da neće biti potrebno pozvati građane na bojkot hrvatskih proizvoda”, poručili su iz Saveza.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*