Merkel šokirana razmjerama katastrofe: Njemački jezik nema riječi za ovo

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je šok zbog, kako je opisala, nadrealnog razaranja izazvanog poplavama u toj zemlji.

Merkel je danas posjetila pogođena područja zapadne Njemačke, te je razgovarala s preživjelima i spasiocima.

Do sada je poznato da su najmanje 184 osobe u Njemačkoj i Belgiji poginule u poplavama. Jaka kiša nastavlja pustošiti velika područja, a pažnja se sada preusmjerava na dijelove Austrije i južne Njemačke.

Ekipe su spasile ljude iz domova u austrijskoj regiji Salzburg, gdje je voda potopila ulice jednog grada. Vatrogasna služba saopćila je da je u Beču za sat vremena palo više kiše nego u prethodnih sedam sedmica.

U regiji Gornje Bavarske obilne kiše potopile su podrume i ceste. U međuvremenu su na zapadu Njemačke vlasti rekle da je brana Steinbachtal, jugozapadno od Bonna, i dalje u opasnosti od probijanja nakon što su stanovnici evakuirani iz domova nizvodno.

Evropski čelnici kazali su da su klimatske promjene krive za poplave koje su pogodile i Švicarsku, Luksemburg i Nizozemsku.

Stručnjaci kažu kako globalno zagrijavanje najvjerovatnije stvara bujične kiše. Svijet se već zagrijao za oko 1,2 stepeni Celzijusa od početka industrijske ere.

Merkel je rekla da svijet mora “biti brži u borbi protiv klimatskih promjena”. Prošetala je teško pogođenim selom Schuld, pregledavajući štetu i razgovarajući sa stanovnicima i radnicima.

Kasnije se obvezala na brzu pomoć za obnovu, opisujući situaciju kao zastrašujuću.

“Šokantno je, gotovo mogu reći da njemački jezik nema riječi za uništenje koje je počinjeno. Međutim, ono što sam mogao vidjeti također je nevjerojatno utješno, kako se ljudi drže zajedno, kako pomažu jedni drugima, solidarnost koja postoji”, rekla je Merkel.

Ministar financija Olaf Scholz rekao je da će na sastanku vlade u srijedu biti predložen paket neposredne pomoći od 300 miliona eura.

(RTV7/Klix)Merkel šokirana razmjerama katastrofe: Njemački jezik nema riječi za ovo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*