Tegeltija i Morton o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa BiH i UK

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ministricom za evropsko susjedstvo i Ameriku pri britanskom Ministarstvu vanjskih poslova Vendi Morton o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa BiH i Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Tegeltija je istakao da privredna saradnja Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine napreduje, te ukazao na značaj realizacije projekata u oblastima od obostranog interesa, poput infrastrukture i zaštite životne sredine, te drvne i metalske industrije, kao i drugim projektima u BiH, a uz korištenje fondova IPA i sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

Sagovornici su izrazili obostranu spremnost da se u potpunosti podrže sve inicijative koje će dovesti do jačanja bilateralnih odnosa u oblasti trgovine i investicija, kao i u oblasti zaštite životne sredine, koja se nameće kao sve bitnija tema, ne samo u regionu, već i na svjetskom nivou.

Tegeltija je ovom prilikom upoznao ministricu Morton sa prioritetima u radu Vijeća ministara, naglasivši da članstvo BiH u EU ostaje strateško opredjeljenje institucija u BiH, te zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci koju pruža evropskim integracijama BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i regionu, u kontekstu iznalaženja rješenja za prevazilaženje izazova prouzrokovanih pandemijom virusa korona, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.