Poslanici obavili raspravu o ‘bijelom hljebu’

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici obavili su raspravu o izmjenama zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama kojima bi se bh. zvaničnicima ukinulo pravo na naknadu plaće nakon prestanka funkcije ili takozvani “bijeli hljeb”.

Razmatranje ovog zakona predložili su poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH naglašavajući da bi se u ovom zakonu trebao brisati član 48, a takvim izmjenama zakona, smatraju u ovoj stranci, napravile bi se uštede od oko 6,5 miliona KM svake četiri godine, kao i određene uštede u svakoj pojedinačnoj godini.

Principe ovog zakona podržala je Komisija za budžet i finansije, a Mirsad Đonlagić (SBB) kazao je danas da je ovo dobar put za ukidanje privilegija izabranim dužnostima te je pozvao poslanike da podrže ovakav prijedlog.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović smatra da se ovim izmjenama neće ukinuti pravo na “bijeli hljeb” jer je predlagač propustio da predloži izmijene svih članova zakona koji se bave ovom privilegijom.

Stoga je predložio da se izmijene i svi članovi koji tretiraju ovu privilegiju naglašavajući da se treba pozabaviti i drugim zakonima koji na neki način definiraju ovu privilegiju poput Zakona o sukobu interesa koji se koristi “kao izgovor za ovu naknadu”.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Salko Sokolović kaže da u ovoj stranci podržavaju izmjene zakona o platama i naknadama, ali se sistemski treba riješiti sve što će omogućiti implementaciju ovog zakona.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Vjekoslav Bevanda, dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH, precizirao je da je po osnovu “bijelog hljeba” u 2014. isplaćeno 176.000 KM, a u 2013. 132.000 KM te da su pravni eksperti upozorili Vijeće ministara BiH da bi u slučaju tužbi osoba izvedenih iz tog prava te osobe dobile spor i odštetu.

Stoga je zatražio odgodu izjašnjavanja kako bi se od novog saziva Vijeća ministara zatražilo da u roku 60 dana od formiranja predloži novu politiku plaća i naknada u institucijama BiH za period od 2015. do 2018., kao i sveobuhvatan Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te drugih zakona koji ovo pitanje reguliraju.

Nikola Lovrinović (HDZ) smatra da su postojali i neki drugi načini za rješenje ovog pitanja kazavši da se period korištenja tog prava mogao smanjiti ili bi se iznosi koje dužnosnici primaju mogli smanjiti.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić smatra da treba zatražiti od budućeg Vijeća ministara BiH da napravi potpuno novi sistemski zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, zakon o sukobu interesa i sve podzakonske akte poput onih kojim se uređuju naknade za rad u komisijama i korištenje službenih automobila.

O ovom zakonu poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

(Fena/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*