CDC: SAD na novoj prekretnici pandemije koronavirusa

 Direktorica američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rochelle Walensky upozorila je u četvrtak da borba protiv pandemije koronavirusa još uvijek nije gotova i da se Sjedinjene Američke Države (SAD) nalaze na novoj prekretnici zbog širenja delta varijante virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nalazimo se na još jednoj prekretnici pandemije budući da se broj zaraženih ponovo povećava, a bolnice u nekim područjima dostižu puni kapacitet”, izjavila je Walensky na konferenciji za novinare održanoj u Bijeloj kući.

Walensky je naglasila da se delta varijanta brzo širi u regijama s niskom stopom vakcinisanja, a ova vrsta virusa viđa se u oko 83 posto novih slučajeva.

“Molim vas da ozbiljno shvatite varijantu delta i vakcinišete se. To je jedan od najzaraznijih respiratornih virusa za koji znamo i koji sam vidjela u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri”, rekla Walensky, naglasivši da su vakcine protiv COVID-19 i dalje najefikasnija metoda zaštite od virusa.

Prema podacima CDC-a, u SAD-u je više od 187 miliona ljudi primilo prvu dozu, a oko 162 miliona drugu dozu vakcine protiv koronavirusa.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*