Tamnopute žene imaju veći rizik za dobijanje raka dojke

Rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena širom svijeta, ali rasa i etničko porijeklo izgleda imaju uticaj na preživljavanje, čak i kada se bolest otkrije u ranoj fazi, piše Tanjug.

Iako se rak dojke često smatra bolešću razvijenih zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopštila da oko 50 posto onih kojima je ustanovljena dijagnoza raka dojke, a i više od polovine onih koji umru od te bolesti, živi u manje razvijenim zemljama.

Doktori i istraživači iz ženske univerzitetske bolnice u Torontu proučavali su podatke više od 400.000 pacijenata sa rakom dojke u Americi tokom sedam godina pošto im je uspostavljena dijagnoza sa željom da saznaju da li rasa ili etničko porijeklo imaju ulogu u preživljavanju i ustanovili su da imaju.

Prema rezultatima njihovog istraživanja, u poređenju sa bijelim ženama, tamnopute žene imale su jedan i po do dva puta više šansi da umru od raka dojke, a žene kineskog ili japanskog porijekla oko upola manje šanse da umru od tog malignog kancera.

Ne postoje studije koje su upoređivale procenat smrtnosti izmedu afroameričkih žena i onih u podsaharskoj Africi ili tamnoputih žena bilo gdje drugdje, ali doktori smatraju da su te grupe pod rizikom za dobijanje agresivne vrste raka dojke.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*